Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

MPP, az elvetélt kísérlet  

Szentgyörgyi László március 29, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT 

Olvasom az újságban, hogy az elmúlt hét szombatján ünnepelte megalakulásának tízéves évfordulóját a Magyar Polgári Párt. Mely alkalomból mindjárt vállon is veregette önmagát, s hogy szó ne érje a ház elejét, legfőbb alapítója mellett, még néhány ismertebb politikust. A marosvásárhelyi ünnepi rendezvényen a párt Wass-akarat díjjal tüntette ki Hoffmann Rózsa volt államtitkárt, Kalmár Ferenc miniszteri biztost, Csáky Pál felvidéki EP-képviselőt, valamint a párt első elnökét, Szász Jenőt. Ennyi a hír, amelyek szerint mégiscsak létezik az MPP.

Pedig egy jó ideje, különösképpen a 2016-os parlamenti választások óta alig hallani róla, az emberfia azt hinné, már nincsen is, azaz: nyom nélkül eltűnt a reálpolitika lila ködében. Hát az biztos, amióta Biró „Spága” Zsolt az RMDSZ farvizére kormányozta a polgáriak hajóját, azóta gyökeresen megváltoztak az irányulási pontok, s feltehetően – ha egyáltalán még van ilyen – a cél is. Bárhonnan is nézzük, az egykor szépreményű párt önálló politikai akarat megfogalmazására, netán cselekvésre mára már teljességgel képtelen. Legfennebb egy szűk belső kör elsősorban egzisztenciális problémáira jelenthet megoldást, semmint a korábban hirdetett politikai célok szolgálatára.

A jubileum alkalmával az alakulatot üdvözölte Kövér László is, a magyar országgyűlés elnöke, a párt tiszteletbeli elnöke. Az erdélyi magyar politikában – a választás szabadságának jegyében – úgy teremtettétek újra a politikai verseny és együttműködés kultúráját, hogy az nemcsak a magyar érdekek érvényesítését, hanem a magyarok közötti békességet is megerősítette – írta üzenetében. A karakán véleménynyilvánításairól ismert Kövér ezúttal igen diplomatikusan fogalmazott. Üzenetéből – legalábbis én úgy érzékeltem – kiérződött, hogy nem akarja bántani a pártot, amelynek mégiscsak tiszteletbelije, bár feltehetően nem ért egyet a ráerőltetett irányvonallal…

Hogy mivel nem érthet egyet sem a tiszteletbeli elnök, sem a párt mellett még kitartó kevesek némelyike, arról híven árulkodnak az autonómiastatutúm-tervezet parlamenti benyújtásának körülményei. Emlékeztetőül: a párt elnöke, Biró Zsolt – akinek a jelek szerint sikerült szinte teljesen maga alá gyűrnie a pártot – megtagadta, hogy maga is aláírja a dokumentumot, így a háromszéki képviselőnek, Kulcsár-Terza Józsefnek egyéni kezdeményezésként kellett benyújtania azt. Emellett a román politikum figyelmének a Gyulafehérvári Nyilatkozat ígéreteire való ráterelése volt a párt legjelentősebb tette, amióta az RMDSZ-hez kötötték magukat.

Ezek után lehet találgatni, milyen, honnan is jövő elvárásoknak igyekszik megfelelni Biró… A választók felől érkezőknek biztosan nem. A párt sorsának jövőbeni alakulása szempontjából tekintve nem kedvező előjel, hogy feladták önmagukat, elveszítették saját arculatukat, önálló cselekvőképességüket, az RMDSZ valamely, a döntéshozás szempontjából jelentéktelen platformjának szintjére degradálták magukat. Magyarán beolvadtak. Mindezt miért? A válasz egyértelmű: vezetőik szűk egzisztenciális érdekeiért.

Innen pedig, ebből a zsákutcából, úgy tűnik, nincsen kiút… A választás szabadságának az MPP által elképzelt módon történő biztosítása nem több, mint elvetélt kísérlet. Véleményem szerint.

Ui. Annál is fájdalmasabb leírnom mindezt, mert korábban, mondjuk el egészen 2012-ig, magam is hittem az MPP által megjelenített politikai „projektben”…

Share Button
Ennyien olvasták: 1030

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.