Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Nagytakarítás

Ferencz Zsombor október 29, 2015 Vélemény

zsombor_kpontMint egy porszívó, úgy szippantja magába az elcsángált politikusait a legnagyobb és legerősebb erdélyi magyar érdekképviseleti szervezet. Úgy ahogy megvan az ideje a vetésnek, és megvan az aratásnak, az RMDSZ vezetői úgy érezték, hogy eljött az ideje a politikai nagytakarításnak. A jelenlegi tárgyalások és a most megalakuló új testületek azt bizonyítják, hogy a hatalom gyakorlásához nélkülözhetetlen eszközembereket újból tisztséghez juttatják, és az erre alkalmatlan, „zabolátlan” egyéneket pedig végleg eltávolítják. Kialakul egy új, egységesnek mondott szövetség, amelynek a legfőbb hibája az, hogy nem a kitűzött célokat, hanem a megszerezhető pozíciókat és az ebből származó anyagi előnyöket követi.

Könnyű dolguk van az „egység” mellett érvelőknek, hiszen mára már darabjaira tört mind a két, szebb időket is megélt erdélyi magyar „ellenzéki” párt. Ők kényszerhelyzetbe hozhatták volna az egyeduralmi betegségben szenvedő politikusokat. Így azonban csak össze kell szedniük a „játékszer” – azaz közéleti szerep – nélkül tengődő nagyotmondókat, biztosítaniuk kell számukra egy kis megnyilvánulási területet (egy parlamenti, önkormányzati vagy más testületi tisztséget), amelynek fejében aztán úgy táncolnak és úgy bohóckodnak, ahogy nekik hegedülnek. Így áll össze az új erdélyi magyar idill. Kolozsvártól Bukarestig, a Partiumtól Marosvásárhelyen át Székelyföldig. Egységesen és egy véleményen. A sajtó már régóta Csipkerózsika álmát alussza. Minden újságíró le van káderezve, anyagilag ellehetetlenítve, így aztán csak akkor írnak, amikor mondják, és úgy, ahogyan azt az „elvtársak” elvárják. A „fontos” emberek mindig szóhoz jutnak, és mindig azt mondják, amit csak akarnak. Az újságírónak van egy főnöke, egy nagyokos felettese, aki a pénz felett rendelkezik, és közvetve vagy közvetlenül, a cenzúrát elvégzi.

A civil szervezetekkel ugyanez a helyzet. Honnan fúj a szél, honnan jön az anyagi támogatás? Ezekre a részletekre kell odafigyelniük, mert máskülönben nem lesz, amit a levesbe aprítaniuk. Ilyen szempontból pedig meg kell szívlelniük, hogy melyik államilag támogatott alapítvánnyal akarnak kesztyűt húzni, melyik pártot és melyik önkormányzatot akarják kitámadni, melyik állami intézményt akarják kérdőre vonni. Jobb, ha csendben maradnak, hiszen máskülönben kiszorulnak a „fejős tehén” kegyeiből, és akkor éhen halnak, a nagy igazságérzetükkel együtt. A párt polipja nagyon szerteágazó, mindenhova beépül, szinte nincs olyan személy, aki ne lenne érintve anyagilag is az éltetésében. Ha zavar valakit egy gyár füstje, előbb nézzen körül, ki az, aki valójában fel mer szólalni ellene, ki az, aki még nincs általuk lekenyerezve. Rájön, hogy jobb, ha csendben marad. A legtöbben pénzért szívják azt a füstöt, nem csak kedvtelésből.

Így aztán ne csodálkozzunk azon, hogy egyre jobban kitisztul a kép. Az újságírók a hatalom mögé befarolnak, a civilek pedig – szintén a pénz nyomására – megjuhászodnak.  Az ellenzéki politikusok visszatérnek az anyaszervezetbe, elfoglalják a könyöradományként felkínált, közpénzekből fizetett szerepeiket, újból „levegőhöz” jutnak, éltetik magukat, egységet mímelnek. Megtesznek mindent a régi struktúrákba való visszarendeződésért, a jelöltlisták önkényes összeállításáért, a választói akarat elkerüléséért.

Share Button
Ennyien olvasták: 1082

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.