Központ
2020. szeptember 28. hétfő, Vencel

Nem megy, de erőltetik…

Szentgyörgyi László november 23, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Azt a PSD belső köreiben sem tagadják, hogy a tavalyi választásokon bizony túlnyerték magukat, sőt, ma már azt sem, hogy egy esztendeje nem tudnak mit kezdeni szinte korlátlan hatalmukkal. Merthát az már februárban, a Btk. egyes fejezeteinek módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletnek a kiadásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a magát baloldalinak tartó párt vezetői előrébbvalónak tartják a saját személyi szabadságukat, mint az ország javát. A párt elnökének, Liviu Dragneanak azóta folyó taktikázása, a folyamatos húzd meg-ereszd meg játék csak egyetlen célt szolgál: valamiképpen egérutat biztosítani magának a szerinte „párhuzamos állam” eszközéül szolgáló DNA elől. Mert a hurok a jelek szerint szorul a nyaka körül.

Miközben a „vezetők” – szinte államférfiakat írtam – saját magukkal, sorsukkal vannak elfoglalva, a gazdaság megy, illetve menne a maga útján, feltéve, ha hagynák… Mert, sajnos, olyan kormánytagok irányítják az ökonómia sorsát, akiknek sok közük mindeddig nem volt a valós gazdasághoz, a magánszférához, egész szakmai karrierjük az állam szolgálatában telt, magyarán: a költségvetés pénzén, nyakán éltek. Aztán most, a kormánykerékhez jutva ötletelnek, osztják az észt: hozzá nem értésükhöz csak felelőtlenségük mérhető. Az, ami a bér- és nyugdíjemelések körül folyik itt közel egy esztendeje, s ami a társadalombiztosítási járulék fizetése kötelezettségének a munkaadókról az alkalmazottakra való áthárítása kapcsán történik, azt mindennek lehet nevezni, csak felelős kormányzásnak nem.

Miközben a ballib koalíció botladozik, hibát hibára halmoz, a külpolitika terén is kedvező, elsősorban geopolitikai lehetőségeket szalaszt el, addig az úgynevezett jobboldal mintha nem is létezne. A Brüsszel felől érkező ihletre és támogatásra figyelő ellenzék szerepét a politikailag semleges államelnök, no meg az erőszakszervek – lásd különböző titkos és kevésbé titkos szolgálatok, bűnüldöző szervek – látják el. No meg a globalista háttérhatalom, a multik, de főleg Washington és Brüsszel bűvöletében élő média.

Ilyen körülmények között kerülhet sor a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt(PMP) által közösen benyújtott bizalmatlansági indítvány megvitatására. A bizalmatlansági indítvány sorsa nem kétséges: simán leszavazzák. Tehát marad a kormány. Ami mégis változhat, az a Dragnea választók általi megítélése, ami már ma sem kifogástalan. Gyaníthatóan a karaktergyilkosság szándéka állhat a bizalmatlansági indítvány mögött is. Ha pedig dől a „király” vagy „keresztapa”, következő mozzanatként   dőlhet a párt is.

Kérdés: mi lesz, hogyan alakul az RMDSZ sorsa? Mert az messziről látszik, hogy belpolitikai téren ilyen elszigetelt még soha nem volt, ez pedig könnyen kiszolgáltatottságba hajlik majd, amint a jövő évi centenárium előtt felerősödnek a magyarellenes hangok. Egyébként is a tudathasadásos állapot, „a meg nem gondolt gondolat” kettőssége igencsak nyilvánvaló a „szövetség” politikai vonalvezetésében: egyszerre baloldali, sőt posztkommunista elkötelezettség itthon, illetve jobboldali, konzervatív-néppárti a Fidesz-szel kialakított partnerségben… Ideje lenne feloldani e kettősséget… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 838

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.