Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Nem rajtuk múlik – szerencsénkre

Központ december 10, 2011 Vélemény

LaciNem rajtuk múlik – szerencsénkre

Újabb népszerűtlen döntésével borzolja a lakosság idegeit a kormány, jövőtől bevezeti a vizitdíjat, azaz fizetnünk kell majd az egészségügyi szolgáltatások egy részét. Természetesen marad továbbra is az 5.5 %-os egészségügyi hozzájárulás is. S mindezt az RMDSZ hozzájárulásával, amely szemrebbenés nélkül asszisztál az újabb népnyúzó intézkedésekhez. Ez pedig felháborító még akkor is, ha figyelembe vesszük a tényt, hogy a vizitdíj bevezetésére a kormányt a Nemzetközi Valutaalappal, az EB-vel és Világbankkal kötött szerződés kötelezi. Hogy viszi-e előbbre az egészségügyet a lakosságra kivetett újabb sarc, hogy egyáltalán vissza kerül-e a rendszerbe az ily módon kisajtolt pénz, nos, abban erősen kételkedem. S nem azért, mert ilyen lenne az alaptermészetem, hanem inkább azért, mert így diktálja az utóbbi bő húsz esztendő keserű tapasztalata.

 

Az egymást követő kormányok rendre a tanügyön és az egészségügyön próbálnak spórolni, onnan vonnak el forrásokat. Pedig éppen ez az a két terület, ahonnan még végszükség esetén sem lenne szabad pénzt elvonni, hisz nem mindegy, mennyire egészséges egy társadalom, s annak tagjai külön-külön, amiként az sem, hogy vannak-e kiművelt koponyái kellő számban. Nemcsak egy társadalom jelene függ mindezektől, hanem egy nemzet jövője is. Hogy ezt Romániában miért nem látják már be végre, arra nehezen tudnék válaszolni. Amiként érthetetlen számomra az is, hogy miként lehetséges, hogy a jövő évi költségvetésben annyi pénzt szánnak a különböző titkosszolgálatoknak, mint a tanügynek és az egészségügynek együttvéve. Ez bizony az értékrend teljes felborulását bizonyítja, ha nem többet.

Az a helyzet, hogy nálunkfelé minden megszorító intézkedést reform címszó alatt próbálnak eladni. Pedig közgazdaságilag is igazolt tény, hogy valamely terület  reformja kizárólag többlet anyagi ráfordítással lehetséges, és nem az állami kiadások ésszerűtlen lefaragásával. Sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy azon országokban, ahol a Valutaalap diktál – ezek közé tartozik pillanatnyilag Románia is – kizárólag a szűklátókörű könyvelőszemlélet szerint működő gazdaságpolitikát erőlteti. Ami azt jelenti, hogy minden terhet a lakosság vállára helyez, ezáltal próbálja megteremteni a gazdasági egyensúlyt. Hogy miként segíti ez az ipari termelés felfuttatását, a gazdaság élénkítését, arra egyelőre egyetlen valutaalapos szakember sem tudott még válaszolni… Lehet, hogy nem is akar.   

Igen visszataszító, de nevezhetném akár tragikusnak is, hogy Romániában minden politikus, miniszter azt hiszi, vele kezdődött a világ: meg van győződve, hogy elődei semmit sem csináltak jól, ezért mindent megváltoztat, de többnyire csak összekuszál. Aztán négy esztendő múlva, azaz a választások, az új kormány felállása után, kezdődik minden elölről, azaz az épp tisztségben lévő miniszter megpróbálja a saját képére formálni, kénye-kedve szerint átalakítani a rá bízott területet. S ez így megy a rendszerváltás óta szakadatlanul. Ha jól belegondolunk, kész csoda, hogy úgy ahogy, de még működik ez az ország… Ami, ebben egyezzünk meg, egyáltalán nem a politikusok érdeme. Ha csupán rajtuk állna a dolog, már rég nem így lenne. Szerencsénkre nem kizárólag rajtuk múlik…

Share Button
Ennyien olvasták: 588

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.