Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Nincs élet az RMDSZ-en kívül – „szakértők” nélkül maradtak az erdélyi magyarok

Ferencz Zsombor november 19, 2015 Vélemény

zsombor_kpontA legutóbbi kormányalakításról kijelenthető, hogy most kivételesen a miniszterek „ismeretlensége” volt az egyik legfontosabb, szinte kizárólagos előírás. Ha végigolvassuk a Ciolos-kormány névsorát, amelyen huszonhárom név szerepel, szinte alig találunk ismert, „politikai tekintéllyel rendelkező”, vagyis – a „román értelmező szótár” szerint – korrupciógyanús személyeket. Ennek a „megdöbbentő” választási kritériumnak a következtében a rostán átjutott néhány „különleges” jelölt is, mint amilyen az egészségügyi miniszteri posztra pályázó, korábban alsóneműket „forgalmazó”, és egy jól szituált apóssal is megáldott gyakornok sebészorvos, vagy amilyen az igazságügyi miniszteri székért induló, mindössze elektromérnöki diplomával és egy korábbi miniszter pártfogásával rendelkező civil aktivista. Tőlük már meg is szabadultunk. Nagyjából így indult útjára a technokratának nevezett új román kormány.

Annak, aki nem tudná, vagy már elfelejtette volna, érdemes megemlíteni, hogy ez erdélyi magyar közösségnek van egy számottevő parlamenti képviselete. Egy olyan szervezet, amely elvállalta a mi képviseletünket. A határokon, illetve a Déli-Kárpátokon innen és túl. Ennek vezetőit is teljesen váratlanul érte az új kormányalakítási „stratégia”. A szövetségi elnök – aki egyébként tollforgatói minőséggel is büszkélkedhet – viccesnek találta az új kormányprogramot és azt több pontban is kritikával illette. Tegyük hozzá, van ennek helye bőven. Azt azonban nem nehezményezte, hogy a szakértőkből álló, civil támogatásra alapozó, a politikai szempontokat – legalább látszólag – mellőző új kormányban, még a minimálisan elvárható egyetlenegy miniszteri tisztséget sem adták oda magyar nemzetiségű személynek. Persze, az úgy elfogadható, hogy nincs egyetlen magyar politikus sem a testületben, hiszen – egyetlen kivétellel – ez a többi kormánytagra is érvényes, de ha valaki nem RMDSZ-es, akkor az már nem lehet szakértő és nem lehet magyar? Az már nem támogatható?

A mélyen tisztelt erdélyi magyar képviselet, mivel a kormányalakításnál már nem jöhetett szóba Cseke, Bíró, Korodi, vagy más jól bejáratott politikusuk, már megfeledkezett a választóiról, az arányosság elvéről, egy magyar nemzetiségű miniszter kinevezésének a követeléséről. A diszkriminatív helyzet számonkéréséről. Még akkor is, ha egyesek szemében vicces ez a kormány, kereshettek volna egy független szakértőt, szakmai tapasztalattal, vagy anélkül, akit jelöljenek és támogassanak valamelyik miniszteri tisztség elnyeréséhez. Valakit, aki még „nem szerepelt le” az RMDSZ-en belül, akit még nem ültettek be a tulipánkertbe. Aki egy új irányvonalat képvisel, és minden szempontból feddhetetlen. De úgy látszik, nem találtak ilyen jelöltet. Vagy úgy látták jónak, ha nem velük alakítják a kormányt, akkor inkább senkivel.

Share Button
Ennyien olvasták: 1091

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.