Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Nincs új a nap alatt – Vonzások és választások

Központ december 15, 2016 Vélemény

Tévedés ne essék, nem Goethe regényéről van szó, hanem a múlt heti választások történéseiről, vagy inkább a választások kapcsán felmerülő kérdésekről. Az elmúlt néhány hónap arról szólt – legalábbis ettől volt hangos a média –, hogy fel kellene oldani az egész társadalomra nehezedő nagy dilemmát. Mármint hogy a nagyérdemű választóknak el kell dönteniük, milyen típusú kormánynak szavaznak bizalmat (egyelőre vonatkoztassunk el a pártok csatájától). Amikor a szakértői kormány hatalomra lépett, jónéhány elemző csóválta a fejét, azzal érvelve, hogy kicsi a mozgástér, komolyabb elképzeléseket így nehéz lesz megvalósítani, arról nem is beszélve, hogy az oly sokat emlegetett reformok legfeljebb csak nyomokban lesznek fellelhetők. Különben is, ki áll majd ki dupla mellszélességgel a miniszterelnök mellett, aki többször is kijelentette, nem ragaszkodik mindenáron a vezetői babérokhoz.

Cioloș meglepetésszerű viselkedése többször is lefegyverezte ellenfeleit, akik nehezen tudtak érvelni, és talán ezért is tekintették őt „nemkívánatos”, vagy egyszerűen csak kellemetlen személynek. Amint az gyorsan bebizonyosodott, a december 11-i választások végül nem arra a kérdésre adtak választ, hogy milyen típusú kormányzás volna az üdvösebb (szakértői vagy „profi” politikusok általi), hanem inkább arra, hogy milyen irányban fog elmozdulni, esetleg visszafordulni, vagy helyben topogni a társadalom. Az elmúlt napok eseményei ismét meggyőztek bennünket arról, hogy hiába várjuk a bombasztikus megoldásokat, a nagy áttörést, aki szenzációt keres, az költözzön Hollywoodba, és máris nagy képernyőn követheti az álmait.

A szociáldemokraták (PSD) győzelmét akár borítékolni is lehetett volna, persze sokan nem gondolták, vagy inkább nem akarták elhinni, hogy a végeredmény 46%-ot mutat majd. Ez a rendkívül magas szám sok mindent elárul, de leginkább azt tükrözi, hogy az utóbbi 26-27 évben a mentalitás terén nem sok minden változott. Az, hogy a választásra jogosultaknak nagyjából 40 százaléka szavazott, a társadalom apátiáját mutatja, és azt is, hogy sokan belefáradtak már, hogy négyévenként mindig csalódniuk kell. Nem mellékes az sem, hogy szinte egész Európában nagyon alacsony a jelenlét választások alkalmával, az 50 százalék feletti eredmény határozottan magasnak számít (ilyen megközelítésben a 40 százalék nem is rossz?!).

Elgondolkodtató a fiatalok rendkívül alacsony részvételi aránya, passzivitása. Az ifjú nemzedék „ilyen” irányú állásfoglalása (lázadása vagy érdektelensége) mintha csak olaj lenne a tűzre, méginkább fenntartja azokat a trendeket, amelyektől állítólag szeretnének megszabadulni. Az idősek persze nagyobb számban szavaztak, és nyílt titok, hogy a PSD szavazótáborának jelentős része közülük kerül ki. Vonzódásuk a párthoz nem újkeletű. Tehát nincs új a nap alatt, és ha jól körülnézünk, azt észleljük, hogy a „tagadó” szavazatok jelentős százaléka vándorolt át a szociáldemokratákhoz. Ennek a folyamatnak nagy vesztesei a nemzeti liberálisok (PNL), akik egyszerűen nem voltak képesek „menedzselni” a rájuk háruló kötelezettségeket, a választás hajótöröttjeivé váltak. Míg az USR, az ALDE és az RMDSZ viszonylag elégedett lehet a választási eredményekkel.

A szociáldemokraták fölényes győzelme nyilvánvalóan megosztja a társadalmat. Másképp látják ezt a fiatalok, másképp az idősek, megint másképp azok az emberek, akik a társadalmi felemelkedést, a remélt jólétet várják. Igaz ugyan, hogy a PSD nagy dolgokat ígér (hipermodern autópályákat, különböző adók csökkentését, némelyek teljes eltörlését és sok minden egyebet is), azonban nagy kérdés, hogy ezeket hogyan, milyen áron sikerül magvalósítania. Aztán nem ártana egy, a milliókat kellemesen érintő üzemanyagár-csökkentés – ugye nálunk a legdrágább az üzemanyag EU-szinten –, ám ez a legfrissebb hírek szerint 2017-ben nem lehetséges. A jövedelmek és nyugdíjak emelését, a közoktatás színvonalának javítását és a külföldi munkavállalók visszacsábítását szintén napirenden tartják. Ami Románia jövőbeni gazdasági és pénzügyi kapcsolatait illeti, a szociáldemokraták győzelme kapcsán enyhén szólva megoszlanak a vélemények és a szimpátiák. Európában hallani hideget-meleget. Már a leendő miniszterelnök enyhén szürreálisnak tűnő jogi helyzete miatt is… Van, aki katasztrófát emleget. Pedig valójában távolról sem olyan rossz a helyzet. Főként, ha nincsenek komoly elvárásaink!

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 540

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.