Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Nyári táborok, ótonómiák, szájkaraték

Központ augusztus 14, 2014 Vélemény

MORGÓ

Nyári táborok, ótonómiák, szájkaraték

Mint tudjuk: a nyár a diáktáborok és szabadegyetemek ideje. Tusványos nélkül – legalábbis a jobbak számára – nem nyár a nyár, ha másért nem, de Orbán Viktor előadásáért elmennek oda még az idősebb generációhoz tartozók, olykor még az RMDSZ vezérkarának tagjai is. A másodszor is kétharmados parlamenti támogatottságot szerzett kormány miniszterelnöke az illiberális demokráciára vonatkozó okfejtésével idén is magára vonta a közfigyelmet. Azóta is azt cincálják a nyári uborkaszezonban fölös szabadidővel rendelkező politikusok, politológusok, illetékes és illetéktelen kommentátorok.

 

Az idei, sorrendben tizedik alkalommal megrendezett EMI-tábor köztudottan a radikálisabb gondolkodású ifjak és politikusok találkozóhelye. Ezáltal rendre sikerül magára vonnia a nem kifejezetten objektív, elfogulatlan román politikum és média figyelmét is. Hallhattunk, olvashattunk már ennek kapcsán gyakorlatozó „paramilitáris székely gárdákról” meg egyéb hajmeresztő, a román közembert félelemmel eltöltő történeteket. Az idei is kiváló alkalom volt a román média számára egy kis riogatásra, magyarellenes hangulatkeltésre. Az apropót a Jobbik elnökének a jelenléte adta, akiről úgy tudták, hogy a tavaszi marosvásárhelyi autonómia-sétakor történt, aztán hathatós média- és egyéb segédlettel felnagyított „incidens” után nem kívánatos személlyé nyilvánították. Mindenesetre folyt a nyakló nélküli vonázás a hírcsatornákon, az egyiken – nem, nem a Félix-csatornán, hanem egy másikon, egy ellenzékinek számítón – maga az RMDSZ díszliberálisa, Eckstein-Kovács Péter is beszállt a riogatók kórusába. Illetve nem szólt semmit, csak egyetértőleg hallgatott, amikor az egyik „szakértő” Vona tavalyi kijelentését elferdítve idézte. Utánanéztem, az ominózus kijelentés valahogy így szólt: „ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor akár a konfliktust is vállalni kell”. Nos, ezt nagyította fel „fegyveres” konfliktusra a „szakértő”. És ezt hagyta szó nélkül a jó Eckstein. Mert azt, hogy nem tudta volna, mit is mondott Vona, kötve hiszem.

Nem állítom, hogy az irigység motiválta, de az RMDSZ-ben is elgondolkodtak az említett nyári táborok tagadhatatlan sikerén, és maguk is szerveztek egyet, illetve többet is… Az ideire SIC Feszt Székelyföldi Szabadegyetem néven került sor. Választási esztendő lévén, a rendezvény központi témája „Székelyföld jövőképe, Székelyföld autonómiája” volt. Az autonómiáról beszélgetett Borboly, Tamás és Brassai – címmel adtak ki közleményt a szervezők az eseményről. Az elhangzott közhelyek, a semmitmondás lényege: tárgyaljunk, tárgyalgassunk, amíg meggyőzzük a román felet, mert nélkülük nem lesz soha autonómiánk. Magyarán: merjünk kicsik lenni! Hát azok vagyunk, egyre kisebbek, már-már alig látszunk… Megszólalt Kelemen Hunor is, aki minden félreértés elkerülése végett kijelentette: „az autonómia sehol nem a szájkaratésok munkájának eredményeként jött létre”. Hát igazat kell adnom Kelemennek, autonómiát úgy nem lehet elérni, hogy csak választási kampányok idején vesszük elő a témát, szólunk róla, „harcolunk” érte, aztán a voksolás másnapján megfeledkezünk róla, hogy a következő választás időpontjának közeledtével újra, sokadszorra is elővegyük, leporoljuk, és elszántan „harcoljunk” érte – a teljes kampány ideje alatt… Mert ezt tette eddig, s teszi most is az RMDSZ. Ez a valóság, a többi fölösleges szájkaraté. Akár eme szöveg is.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 437

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.