Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Orbán történelmet írt

Szentgyörgyi László április 12, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

A felfokozott érdeklődés, a kimagaslóan magas részvételi arány ellenére nem hoztak meglepetést a magyarországi parlamenti választások. Sportnyelven szólva az eredmények a papírforma szerint alakultak. Ha a Fidesz-KDNP diadala nem is okozott meglepetést, a sorozatban harmadik kétharmados győzelem már igen. Mondjuk ki: vasárnapi magabiztos győzelmével történelmet írt a magyar nemzeti-konzervatív oldal, hiszen példátlan, hogy egy politikai erő háromszor egymás után kétharmados parlamenti felhatalmazást kapjon a választóktól.

Az eredményeket, a sikert az egyik oldalról, a kudarcot a másikról az érintettek és a hozzáértők minden bizonnyal behatóan elemzik majd, a magunk részéről most csak néhány, már első látásra is teljesen nyilvánvalónak tűnő aspektusát próbáljuk kiemelni a történetnek. Elsőként azt, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség vitathatatlan győzelméhez, a maga kétségtelen erényein túl, nagyban hozzájárult az ellenzék alkalmatlansága is. Minden külföldi, elsősorban brüsszeli, illetve a Soros-féle NGO-k támogatása ellenére, esélye sem volt a győzelemre. Az a helyzet, hogy az önépítkezés helyett, egymás pozícióinak kölcsönös gyengítésén ügyködtek elsősorban, miközben az ellenzéki összefogást hirdették, kizárólag a maguk túlélését tartották fontosnak a liberális baloldali ellenzék vezetői. Hiába hangoztatták hamis önbizalommal – tették ezt különösen a hódmezővásárhelyi időközi polgármesterválasztás utáni hetekben -: nem kormányváltó, hanem inkább ellenzékváltó hangulat volt az országban.

A magyarországi politikai porondon mára egyetlen jelentős aktor maradt, az pedig a Fidesz-KDNP pártszövetség. Az ellenzék gyakorlatilag nem létezik. Pedig egészséges demokrácia, bejáratott politikai pluralizmus, olajozottan működő politikai váltógazdaság elképzelhetetlen egészséges, erős ellenzék nélkül. A vasárnapi csata után a kihívók reménytelen, vert sereg képét mutatják, a teljes szétzilálódottság állapotát. Ezt jelzik a pártvezetők -Vona Gábor, az MSZP teljes elnöksége, az LMP társelnöke stb. – sorozatos lemondásai is. Mondhatni: egyetlen legény maradt a gáton, s az maga Gyurcsány Ferenc, ki lenne más… Sokak szerint maradjon is, hisz amíg ő ott van, mármint a politikai porondon, addig a Fidesz-KDNP pozícióit semmi sem veszélyezteti. Sőt, a baloldalinak mondott, valójában globalista ellenzék újraszerveződése is pusztán vágyálom maradhat.

És most néhány szót a Fidesz-KDNP-ről. Az Orbán-kormány érdemei, elvitathatatlan kormányzati sikerei, elsősorban karakteres külpolitikája, a gazdaság szerkezetének átalakítása, a nemzetépítésben megtett határozott lépései által szinte garantálták a választási győzelmet. Az a tény, hogy az utóbbi négy esztendő alatt a politikai erőviszonyok, minden ellenzéki erőlködés, légvárépítés ellenére, szinte semmit sem változtak, sokban köszönhető az Orbán-kabinet kiemelkedő teljesítményének is.

Ami a jövőt, az elkövetkező négy esztendő várható kormányzati politikáját illeti, sok újra nem számíthatunk: ez lehet – a kiszámíthatóság, a választott úton történő kitartó előrehaladás, a célok konok követése – a siker záloga. Akár a következő választási győzelemé is.

És még valami: a Fidesz-KDNP győzelme előreláthatólag azzal is jár majd, hogy a következő négy esztendőben állandósulnak, konszolidálódnak majd a magyar-magyar kapcsolatrendszerben Orbán által indukált folyamatok, s az erdélyi magyar politizálásban egyre inkább Budapest válik majd a legfőbb viszonyulási ponttá.

Share Button
Ennyien olvasták: 944

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.