Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Összevonni, eltörölni…  

Szentgyörgyi László november 29, 2017 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Vezetőinek egybehangzó véleménye szerint megérett az idő a két esztendeje konzorciumként működtetett legnagyobb vásárhelyi állami egyetemek – az orvosi és gyógyszerészeti, illetve a Petru Maior nevét viselő – egyesülésére. A két intézmény döntéshozói úgy értékelik, hogy szándékuk egybeesik azzal az európai trenddel, amely a nagyobb felsőoktatási intézményekben látja a jövőt, már csak a közös tudományos és kutatási projektek megvalósítása, az infrastrukturális fejlesztések gazdaságosabb kivitelezése, a pályázatok könnyebb elnyerése szempontjából is. Mindenesetre a hírek szerint a két intézmény vezetősége közötti tárgyalások – természetesen a magyar nemzetiségű vezetőket ebbe nem vonták be – fokozott ütemben haladnak, úgy fest, általános az egyetértés, hogy megtalálták az egyetlen helyes utat.

Ezek után nem csoda, hogy a magyar oktatók ellenzik a két egyetem összevonását. Egyébként nem csak ők. Már miért is támogatnák, hiszen minden korábbi hasonló intézményi „közösködésnek”, azaz hatalmi szóra bekövetkezett összevonásnak a magyar fél látta a kárát. Hogy csak a legeklatánsabb példát említsem: a kolozsvári Babeș és Bolyai egyetemek összevonása után szinte megszűnt a magyar nyelvű oktatás az egyesített egyetemen. Marosvásárhely esetében pedig a kezdetben a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés céljából felállított egyetemen, a román nyelvű oktatás 1962-es bevezetése után alig negyedszázaddal, máig ledolgozhatatlan hátrányba került a magyar oktatás. Igaz, abban, hogy így alakult, meghatározó szerepe – és felelőssége! – volt, van azoknak a magyar egyetemi oktatóknak is, akik bűnös módon – karrierféltésből, önzőségből, kishitűségből – elszalasztották az oktatói utánpótlás biztosítását. Hosszú időre kedvezőtlen helyzetbe sodorva, kockára téve a magyar nyelvű orvosképzés jövőjét.

S ha már a jövő is szóba került, talán nem ártana, ha a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés sorsáért felelősséget érzők – elsősorban orvosok, de közéleti személyiségek is – elgondolkoznának azon: nem lenne-e időszerű az orvosit, meg az egyetemen folyó egyéb magyar nyelvű képzést átmenteni a Sapientiára? Mert anélkül, hogy belátnék a díszletek mögé, pusztán a számokból ítélve, nekem úgy fest, minden egyes nap elteltével romlanak a jövőt illető kilátások. Véleményem szerint.

Ui. Hogy a magát legitim érdekvédelmi és közképviseleti szervezetnek tartó RMDSZ-nek egyetlen tiszta, világos, félreértelmezhetetlen szava sincs az ügyhöz, azon már nem csodálkozom.

Share Button
Ennyien olvasták: 859

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.