Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Piramisjáték a legjavából

Központ szeptember 4, 2014 Vélemény

Piramisjáték a legjavából

Ez a játék egy olyan hierarchikus hálózat, amelyben az új tagok benevezési díját a korábban már belépett, felettük elhelyezkedő személyek kapják meg. A játék szervezői mások pénzét gyűjtik össze, és maguk között osztják szét. A piramis alján található tagok pedig előbb vagy utóbb kárt szenvednek. Pénz, becsület és vagyon nélkül maradnak.

 

Ki ne emlékezne a kolozsvári, Caritasnak nevezett intézményre, amelynek vezetői a fél országot lóvá tették. A gyors meggazdagodási vágytól elvakított, manipulált tömegek a belépési díjat befizették, ezáltal pedig az illetékes gazembereket óriási jövedelemhez juttatták. Amikor elérkezett a kifizetési határidő, a vállalkozó kedvű „játékosok”, pénzük visszaszerzése helyett, inkább a délibábok kergetését választották. Végül összeomlott a rendszer, eltűnt a pénz, a vesztesek kezében pedig mindössze érték nélküli fizetési bizonylatok maradtak. Ennek az átverésnek a példáját az iskolákban is oktatni kellene.

Ez történik velünk is nap mint nap. Az állam a mi „karitászunk”. Befizetjük a társadalmi és egészségügyi biztosításunkat, de cserébe szinte semmit nem kapunk. A pénzünket elköltik, a hitelüket eljátsszák, nekünk csak a hazug ígéretek maradnak. Amikor elérkezik a „mi időnk”, és igénybe vennénk a rendszer által garantált szolgáltatásokat, segítség nélkül maradunk. Olyankor megint a zsebünkbe kell nyúlnunk, a magánszféra által felkínált lehetőségeket felkutatnunk, a problémáinkat a saját lehetőségeink szerint orvosolnunk. Ugyanúgy fizetnünk kell a különféle adónemeket és díjakat az ivóvízre és az üzemanyagra, a bankbetétre és az ingatlanra, a sírkezelésre és a hamvasztásra, a villanyoszlopra és az akasztófára, de ennek fejében sem kapunk olyan mértékű juttatást, mint amilyen elvárható volna. Persze a „játékszervezők” mindvégig jó anyagi körülmények között maradnak. Számunkra viszont nem jut más választási lehetőség, tehetetlenül állunk a minket rabul ejtő egyeduralmi rendszerekkel szemben. A demokrácia alapszabálya pedig előírja, hogy ebben a „karitászban” kell maradnunk életfogytiglan.

Egy másik visszatérő alkalom a „piramisjáték” továbbéltetésére a választási kampány. A politikusok ilyenkor azokat a szólamokat ismételgetik, amelyeket a célközönségük hallani szeretne. Feledtetniük kell a négy évvel korábban tett, be nem váltott ígéreteiket. Álkonfliktusokat kell generálniuk, szép jövőt vizionálniuk, és egy-két koncot a tömegbe vetniük. Nagyjából ezek a túlélésük alapfeltételei. Bár sokan nem szavaznának egyetlen jelöltre sem, a választásokat mégis megtartják, a régi-új nyerteseket pedig vezető funkciókhoz juttatják. A „karitász” vígan megy tovább.

Hogyan védekezhetünk ennek a piramisjátéknak a káros hatásai ellen? Ha már úgyis részt kell vennünk benne – még a Holdra sem lenne elegendő elmenekülni előle – a lehető legkisebb anyagi és erkölcsi kár elszenvedése, valamint a viszonylagos függetlenségünk megőrzése érdekében, optimizálnunk kellene adózási terheinket és a párt(ok) iránti elkötelezettségünket.

Share Button
Ennyien olvasták: 426

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.