Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Polgármesterkedések

Központ december 2, 2011 Vélemény

Molnar_TiborPolgármesterkedések

„Kis nyúl főzte le a rókát, / ő állotta ki a próbát, / az erdőben akkor egyszer / nyuszi lett a polgármester.”

Milyen magyar vagy te, hogy nem akarsz magyar polgármestert, és Vass Levente ellen uszítasz az újságban? – szegezte nekem valamelyik nap a kérdést egyik, mentálisan nem különösebben kigyúrt szomszédom a lépcsőházban. A választ meg se várta, sietett valahova – szerencsére, mert egy vonalnak nehéz elmagyarázni, mi az a gömb –, s különben is valójában inkább beszólásnak szánta, mintsem kérdésnek. Azonban a hozzá hasonlók (és nem csak) épülésére talán nem árt bővebben kifejteni a témát.

Álszerénységből nem fogom pontosan idézni magamat, és nem is magyarázkodom, viszont Vass Levente elleni uszításról vagy arról, hogy ne akarnék magyar polgármestert, szó sem volt; mindössze annyit bátorkodtam megjegyezni vele kapcsolatban, hogy az ismeretlensége miatt nem biztos, hogy ő az ideális közös magyar polgármesterjelölt – aki nem hiszi, járjon utánam. Írtam ezt kábé egy hónappal ezelőtt, amikor még úgy nézett ki, hogy mindhárom magyar szervezet mellette fogja letenni a garast (fabatkát?). Azóta viszont kissé megváltozott a leányzó fekvése: nemhogy az MPP nem támogatja továbbra sem, de az EMNT is kihátrálni látszik Vass Levente mögül. Amivel nem is lenne baj, ha előálltak volna valamilyen alternatívával, de nem tették, ugyanakkor az óra ketyeg, és ez a totojázás csak Florea mester malomkerekének a forgásszámát növeli, aki a legutóbbi polgármester-választást már akkor megnyerte, amikor Borbély Lászlót „indítottuk” ellene. Hogy miért?

Először is: nemcsak utólag és nemcsak nekem, hanem már a kampány idején és sokunknak olybá tűnt, hogy Borbély valójában nem akarja a polgármesteri széket, elvan ő ott Bukarestben; nem kampányolt, csak kampányosdit játszott (ne lássam többé Dancs Annamarit, ha nem könnyebbült meg, amikor kiderült az eredmény). A protokollvigyoros Maros-parti krumpli-, azaz kampánygulyásfőzés kevésnek bizonyult, ahogy a választási plakátokon díszelgő, frappánsnak szánt szövegek se győztek meg mindenkit. A kardiológiai töltetűre talán még emlékeznek: „Marosvásárhelyért dobban a szívünk!” – ami egyrészt hatásvadász, giccses és gagyi, másrészt burkoltan azt sugallta, hogy eddig viszont fájt a tökünk Marosvásárhelyért. A „Marosvásárhely többet érdemel” is mellément egy cseppet: „szerintem is” – mondták magukban sokan, és el se mentek szavazni.

Vass Levente kvázi ismeretlenségének a hátrányait még volna idő ledolgozni, talán. Mindenesetre van ennek egy óriási előnye is: mivel nincs politikai múltja, Floreának bajos lesz (lenne) fogást találni rajta a kampány során; nem úgy, mint előző kihívóján. (Más kérdés, hogy „üzleti” részről támadható, de nem biztos, hogy Floreának megérné belemenni egy nyílt sisakos, sárdobálós csatározásba, mivel ő sem a hűtőben tartja a teljes vajmennyiséget…) Ugyanakkor szlogengyártási szempontból tökéletes neve van, jó kis kampányszövegeket lehetne költeni rá, például: „Ha megválasztod Vass Leventét, ingyen nézhetsz naplementét!”, „Fenn az ernyő, nincsen kas, a megoldás: doktor Vass!”, „Gyűrött ingnek vasaló, Vásárhelynek Vass való!” satöbbi. Na, jó, talán ezeknél valamivel jobbakat is.

A mottóul választott idézet Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról című verséből származik; érdemes elolvasni az egészet. Tanulságos.

Share Button
Ennyien olvasták: 567

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.