Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Politika?

Szentgyörgyi László szeptember 29, 2016 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Kibújt a szög a zsákból, mármint a nacionalista szög a választások előtt a román-magyar viszony javításával, a kétnyelvűség dicséretével kampányoló POL-zsákból. Mert bárhonnan is közelítjük meg az esetet, nyilvánvaló, hogy a többé-kevésbé bevallottan POL-közeli AMPER nevű teljesen civil szervezet minapi sajtótájékoztatóján elhangzottak kimerítik a magyarellenes hangulatkeltés ismérvét. Akár azt is mondhatnám, hasonlókat csak a kilencvenes évek szélsőséges magyargyűlölőitől halhattunk, mint amiket a magyar anyanyelvű tanulók hiányos román nyelvtudása miatt vádaskodó romántanár megfogalmazott.

Most akkor mi van? – kérdezhetné bárki. Főleg azok, akik eddig bizonyos szimpátiával követték a rendszeridegen politikai alakulat eddigi tevékenységét, különösen amióta – a romániai magyarok egyetlen legitim érdekvédelmi és közképviseleti szervezetének szerepében tetszelgő RMDSZ sunnyogása mellett – határozottan követelte a magyar nyelv tanácsüléseken való használatát lehetővé tevő műszaki felszerelés beszerzését. Tudom, az ellenzék feladata a „hatalom” állandó és hangos bírálata, azt is érteni vélem, hogy egy frissen alakult, feltörekvő párt esetébe ez hatványozottan érvényes, de az már sok mindent elárul, ha a mindenáron való ellenzékiségében valaki, valakik túllőnek a célon. Márpedig ebben az esetben enyhén szólva is ez történt.

Az RMDSZ sok mindennel vádolható, még azzal is, hogy nem tett eleget, gyakorlatilag semmit, a román nyelv idegennyelvként való oktatásának bevezetéséért. Egyébként az eltelt huszonöt év mulasztásainak sora még az említett területen is hosszú. Emlékeznek még az óvodától az egyetemig terjedő magyar nyelvű állami oktatási rendszerre vonatkozó követelésről? Mert az RMDSZ-ben már alig, az önálló állami magyar tudományegyetemre egyáltalán nem. Visszakanyarodva a nyilvánosság elé lépő romántanárhoz, el kell ismernünk, hogy a jelenség – a magyar anyanyelvű tanulók hiányos román nyelvtudása –, amire felhívja a figyelmet: valós. Sőt, sürgősen orvosolandó.

A megoldás: a román nyelvnek idegennyelvként való oktatása a magyar anyanyelvű tanulók számára. A döntés a politikusok dolga. Ha az elsőrendű cél a magyar tanulók megfelelő román nyelvtudással való felvértezése lenne… A jelek szerint azonban nem az. Ami pedig a konkrét esetet illeti, a sajtótájékoztatón vádaskodó tanár akciójával – közvetve vagy közvetlenül, teljesen mindegy – többet ártott, mint használt a POL-nak.

Véleményem szerint.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 770

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.