Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Politikuscsillag születik

Központ március 30, 2012 Vélemény

Molnar TiborPolitikuscsillag születik

Az RTL Klub tehetségkutató showműsora, a Csillag születik magasan a legnézettebb (magyarországi) tévés produkció: kis híján két és fél millió nézőt ültet szombat esténként a dobozok elé (illetve ennél is többet, mert bennünket nem „mérnek”;  annyira még nem nőtt össze, ami összetartozik, most nődögél).

Ezzel párhuzamosan a Megasztár is fut a TV2-n, hiszen akkora a talentumultus odaát, hogy egy műsor aligha győzné felvonultatni őket. A két tévé ezzel triplán kaszál: egyrészt a reklámokból, másrészt a nézői sms-szavazatokból, de főleg a vetélkedők során felfedezett, jobban mondva kitalált és „megcsinált” sztárpalántákból, akiket véres kard módjára körbehordoznak Nagy-Magyar­országon, kifulladásig, majd jön az újabb széria, és kezdődik az egész ciklus elölről. Fondor módon azt is kifundálták pár éve, hogy a mostohaanyaországon kívül rekedtek is konkurálhatnak; elsősorban azért ekkora a szívük, mivel mi sem sajnáljuk azt a fránya két eurót sms-enként, amikor a mi kutyánk kölykeinek a támogatásáról vagyon szó, sőt! Amivel nem számoltak: vagyunk olyan pofátlanok, hogy néha meg is nyerjük eme káko­gómara­tonokat (ld. Tolvai Renáta, László Attila), bár valójában bagóznak rá, kurrogjanak miatta a kurucabb nézők. Amennyiben objektíven nézzük a dolgot, van némi okuk az elégedetlenkedésre: mi sem vennénk jó néven, ha például a Sáromberki Gólyafosfesztiválon vagy a Nyárádpocokrekettyei Napokon nem Dancs Annamari lenne a sztárvendég, hanem Tóth Gabi, Koncz Zsuzsa vagy – horribile dictu – Lady Gaga. Ez nem bunkóság, hanem egészséges vokálpatriotizmus.
Szinte felfoghatatlan, hogy itt nálunkfelé miért nem honosodott meg ez a tehetségkurkászosdi. Holnap rajtol ugyan a Transindex és az RMDSZ közös tehetségkutatója, a Médiabefutó – öt év kihagyás után; kegyetlen esztendők voltak, de valahogy átvészeltük –, viszont nem közvetíti egyik tévé sem, ergo csak egy igen szűk réteg részesül majd a borzalmakban, izé, az izgalmakban. Az Erdély TV miért nem karolja fel a rendezvényt? Vagy miért nem rukkolnak elő egy saját hasonszőrű produkcióval? Való igaz, hogy elég bajos volna egy szakértő zsűrit találni, ám nem lehetetlen (csak egy tipp: van az a pénz, amennyiért szerkesz­tőségünk tagjai elvállalnák, nem lehet különösebben megerőltető elmésnek tűnő badarságokat mondani és másokat porig alázni). Első körben – mintegy kedvcsinálóként – kizárólag politikusok jelentkezhetnének, a címe is ez lenne: Politikuscsillag születik. Lássuk, milyen pro­duk­ciókkal örvendeztethetnék meg a publikumot.
Nem is kérdés: Tőkésnek az Edda Hűtlen című száma
passzo­lna leginkább. Borbély László elénekelhetné a Meseautó címadó dalát, roncsautóra átírva, Markó a Sohase mondd, hogy túl vagy már mindenen Hernádi-slágerrel bizonyára jó pár nézőt megríkatna, Szász Jenő pedig a székely himnuszt nyomná el, apró szövegmódosításokkal: vezesd már egyszer győzelemre néped, Jenő királyfi, MPP-színekben… A tanácselnök asszonynak valami kis vidám, bohókás nóta állna jól, például a Beatrice Pancsoló kislánya. Csegzi atyus eltolná az Edda Csendes emberét, vagy előadna egy frakkos-cilinderes szteppszámot. Toró T. Tibor Psota Irén halhatatlanát danolná: Tibi, te bitang…, a Vass – Frunda duó pedig a Fonográf örökzöldjével verné csapra könnyzacskóinkat: Mondd, hogy nem haragszol rám. A műsort az RMDSZ-kórus zárná, amely – a közelgő választásokra és az azt követő esetleges
vagy­onosodási vizsgálódásokra való tekintettel – Záray Márta klasszikusát dudorászná, ká­nonban: Szeretném a homokórát megállítani…

Share Button
Ennyien olvasták: 707

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.