Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Pótérettségi eredmények 2016: Minek is örülhetnénk?

Központ szeptember 1, 2016 Vélemény

Nemcsak az írott sajtóban, hanem a televízióban, rádióban és az online médiumokban is jelentős téma a 2016. augusztus végén zajlott pótérettségi. Az érintett diákok, szüleik és nem utolsósorban a tanárok komoly érdeklődéssel várták az eredményeket, amelyektől – legyünk őszinték – jóval többet vártak. A 2016-os év azonban nemhogy javulást hozott volna, méginkább igazolta a társadalomban észlelhető apátiát és kilátástalanságot. A lejtőn bizony nehéz megállni, ha nem húzzuk be a féket. Hogy pontosabbak legyünk, az országosan elért 24%-os siker (ennyien kaptak átmenő átlagjegyet) még a tavalyiénál (24,1%) is 0,1 százalékkal alacsonyabb, és csak találgatni lehet, hogy az érettségire feliratkozott 42.297 diákból miért csak 34.577 jelent meg a vizsgán (és végül 8290 végzett sikeresen)…

Anélkül, hogy az adatokat taglalnánk, és a százalékarányokat kimerítően vizsgálnánk (ezeket a www.edu.ro honlapon el lehet elérni), egy dolgot világosan kell látnunk: sem a tanulás iránti hajlandóság, sem a jövő iránt érzett felelősségtudat nem kerítette hatalmába az érettségizők nagy részét (azt azonban meg kell említenünk, hogy voltak azért jónéhányan, akik nagyszerűen teljesítettek, akár 9-es átlag felett is!). A „rekorder” megyék (Fehér, Neamt, Iasi, Brassó 30-35 százalék közötti „teljesítménnyel” büszkélkedhettek, a sereghajtók (Ilfov, Gorj, Giurgiu, Szatmár, Szucsáva) pedig 20 százalék alatt „kínlódtak”. A székelyföldi megyék (Maros, Hargita, Kovászna) a középmezőnyben találhatók, és ugye ez sem valami szívderítő, hacsak el nem fogadjuk: csupán ennyire vagyunk képesek.

Nem hinném, hogy a mostani nemzedék bármivel is tehetségtelenebb lenne az előzőeknél, s azt sem, hogy ne lenne képes magától felemelkedni, megkapaszkodni. Ehhez azonban komoly mentalitásváltásra lenne szükség. Az iskolának, a szülőnek, a társadalomnak többet kell segítenie majd abban, hogy önmaga iránt legyen igényesebb, sorsa iránt érezzen több felelősséget. Az érettségit megelőző időben nem árt, ha többször is elbeszélgetünk a fiatallal az élet kihívásairól, a kilátásokról, az esélyekről, a belátható jövőről. Így talán megállhatunk a lejtőn, és elindulhatunk felfelé. Már ideje lenne!

Demeter Attila

Share Button
Ennyien olvasták: 761

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.