Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Próbálkozzunk!

Központ január 7, 2012 Vélemény

LaciPróbálkozzunk!

Az év végi, eleji mérlegkészítés idejét éljük, ilyenkor sokan – intézmények, vállalatok, magánemberek egyaránt – elkészítik a maguk leltárát. Elmondhatjuk: a pohár egyik fele üres, a másik fele telt, s ki-ki az élethez való viszonyulása szerint dönti el, melyik a rá érvényes megállapítás. Egy biztos, az idei esztendő jobb volt a tavalyinál, s a jövő évi nagy valószínűséggel rosszabb lesz az ideinél. A gazdasági előrejelzések szerint újabb válság elé nézünk.

A szomorú pénzügyi kilátásokon túl, amelyek a világot, s benne öreg kontinensüket veszélyeztetik, ott van az Európai Unió válsága is, amely politikai és erkölcsi is egyben. Recseg, ropog az EU építménye, sokan vannak, akik a végét jósolják, de legalább ugyanannyian, akik azt kívánják. Bekövetkezik-e vagy sem, egyelőre nem tudni, de az ma már evidenciának tűnik, hogy az a politikai-gazdasági szerkezet, amit az unió megálmodói kifundáltak számunkra, s ami egyesek szerint az Európai Egyesült Államokhoz vezet, nos, az sokak, többnyire a kis- vagy közepes államok számára elfogadhatatlan. Ők az európai államok szövetségét szeretnék, oly módon, hogy szuverenitásukból ne kelljen sokat, túl sokat feladniuk. Mert arra már ők is rádöbbentek, hogy kiszolgáltatottságukban csak önállóságukra számíthatnak, csak azt megőrizve élhetik túl a nagy népek, nemzetek, államok pökhendiségét, pöffeszkedését, diktálhatnámságát.

A Nemzetközi Valutaalap által szorgalmazott, sőt egyenesen kierőszakolt megszorításokat, nadrágszíj-összehúzó intézkedéseket nyögő Románia tavaly sem tudott elrugaszkodni, s idénre – bár választások következnek – sem várható ugyanez. Egészségügyben, oktatásban általános a káosz, s ipari termelésről beszélni igen nagy meggondolatlanság lenne. Valahogy megszoktuk, hogy errefelé mindent lopnak, ki-ki akkor, amikor éppen a hatalom közelében, annak asztalánál kap helyet. A rendszerváltás után felfutott vállalkozások, az újgazdagok rátermettségének hiányában, rendre csak az állammal kötött üzletek által prosperáltak. Addig ameddig. Többnyire hamar befellegzik nekik, mivel nem a piac törvényei szerint működnek. Szomorú, de a romániai állapotok kialakulásában egy magyar politikai szervezetnek is megvolt, megvan a maga szerepe. Pedig még a kilencvenes évek elején, derekán jobb véleménnyel voltak a román politikai szereplők rólunk, s lehettünk mi is magunkról. Azóta kiderült, mi sem vagyunk jobbak a Deákné vásznánál. Sajnos.

Egy országhatárral nyugatabbra szintén az a bizonyos nemzetközi pénzügyi intézet sanyargat, igyekszik meggátolni az Orbán-kormány gazdasági szabadságharcát. Lehetséges, hogy a pénzügyi, sőt nemzetközi politikai kihívásokra, provokációkra talán nem mindig a legmegfelelőbb válaszok születnek Budapesten, de az tagadhatatlan, hogy a regnáló kormány sok mindent tett gazdasági mozgásterének bővítéséért. S ez így van, még akkor is, ha ugyanazon pénzintézetek, hitelminősítők, s magyarországi csatlósaik minden lehetőt megtesznek, csakhogy keresztbe tehessenek a nemzeti kormánynak.

Hétköznapi életünkben sem rózsás a helyzet. Válságban vagyunk: erkölcsi és egyéb természetű válságban. Nyilvánvaló, megújulásra lenne szükségünk – magyaroknak, románoknak egyaránt. Arra pedig csak a politikától függetlenül, önmagunkból kiindulva van esélyünk. Azt mondom: próbálkozzunk!


Share Button
Ennyien olvasták: 554

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.