Központ
2020. október 21. szerda, Orsolya

Profi amatőrök vagy amatőr profik?

Központ január 30, 2014 Vélemény

Nemes_GyulaProfi amatőrök vagy amatőr profik?

Gyakran halljuk, hogy valakinek a munkáját, teljesítményét kritizálva azt mondják rá: amatőr. Mert ugye, egyesek véleménye szerint nem mindegy, hogy a profi teljesít amatőr szinten vagy az amatőr profi szinten. Nem mindegy, hogy valaki amatőr profi vagy profi amatőr. De nézzük, először mit is takar a két fogalom. Ha felnyitunk egy értelmező szótárt vagy lexikont, kiderül, hogy amatőr az, aki kedvtelésből és nem szakmájaként foglalkozik valamivel, azaz más szóval élve: műkedvelő. Olyan ember, aki szívvel-lélekkel műveli a hobbiját. A profi tehát ezzel szemben az, aki ugyanazt pénzért teszi, de nem biztos, hogy kedve telik benne.

Más kérdés, hogy mi mindenben lehet az ember profi vagy amatőr. Sorolni lehetne a területeket: van profi fotós és van amatőr fotós, van profi autóvezető és amatőr sofőr, van profi sportoló és van amatőr. De ugyanígy érvényes ez az írókra, újságírókra, publicistákra, festőkre, történészekre és így tovább. Talán egyetlen kivételt képez a csúcspolitika, ahol annak a művelői semmit nem tesznek ingyen, kedvtelésből, hanem hatalmas pénzeket zsebelnek be, akár a semmittevésért is. Így értelemszerűen nincs amatőr csúcspolitikus, ők a profik profijai.

De vajon hol a határ a profizmus és amatörizmus között? Vajon mennyire mély ez a határ? Mikor pottyan valaki egyik kategóriából a másikba? Ha a kamion- vagy buszsofőrből éjjeliőr lesz vagy kapus, vagy talán „árumozgató”, akkor elveszíti a profizmusát? A profi orvosból, ügyvédből, íróból, bojtárból profi vagy amatőr politikus lesz, ha mandátumot nyer? Természetesen az előbbi kategóriába kell sorolni, mert anyagi javakért politizál, foglalkozásszerűen. De mi lesz akkor az előbbi mesterségével, abban amatőrré süllyed? Lehet, mert a mesterséget jól megfizetett foglalkozásra cserélte, és amit nem gyakorol, azt akár el is felejtheti az ember.

Az amatőröket általában szokás lekicsinyelni, teljesítményüket leértékelni. Azt a szót, hogy amatőr sok esetben negatív megkülönböztetésként is használni. Az amatőr sportoló nem versenyezhet a profival. Pedig láttunk már amatőr sportolót jobban teljesíteni sok profinál. A profi autóvezető leszorítja az útról az amatőrt, ha az túl lassan araszol vagy rádudál a stopnál, ha lefullasztja járgányát. Pedig hallottunk olyan profiról, aki nagyobb bakit okozott, mint sok amatőr. A profi író, költő, újságíró pitiáner firkásznak nevezi a műkedvelőt. Pedig olvastunk már „firkász” tollából olyan írást, amely bármelyik profiéval vetekedhet.

Share Button
Ennyien olvasták: 773

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.