Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Quo vadis, Tőkés László?

Központ november 14, 2013 Vélemény

tokesQuo vadis, Tőkés László?

Az RMDSZ és az EMNP választási koalíciója révén juttatható be a legtöbb jelölt az Európai Parlamentbe – jelentette ki Tőkés László a minap, azzal érvelve, hogy a választási küszöb pártkoalíciók esetében sem nagyobb 5 százaléknál. „Javasolom, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt kössön szövetséget az RMDSZ-szel, és ez által maximalizáljuk a begyűjthető szavazatok számát” – tette hozzá az RMDSZ volt tiszteletbeli elnöke, aki a 2000-es parlamenti választások előtt arra szólította fel a magyarságot, hogy ne szavazzanak az RMDSZ-re, majd két évvel később be is perelte őket a bukaresti bíróságon, amiért „elszabotálták” a belső választások kiírását. A felvetésre Borbély László politikai alelnök reagált Kelemen Hunor helyett (aki valójában tiszteletbeli elnök, hiszen a kardinálisabb kérdésekben Markó és Borbély dirigál), mondván: Tőkés javaslata nem hiteles, mivel legutóbb is RMDSZ-es listán szerzett EP-mandátumot, „de már a megválasztása utáni napokban azon munkálkodott, hogy a szövetség ellen pártot hozzon létre”. (Ez persze csúsztatás: 2007-ben függetlenként szerzett csonka mandátumot, majd 2009-ben RMDSZ-listán ugyan, de az EMNT és az RMDSZ közös jelöltjeként.) Elmondta még, hogy a jelöltekről belső választáson fognak dönteni, a jelöltállítás procedúráját pedig a Szövetségi Képviselők Tanácsának november 23-i ülésén vitatják meg.

Aki látta a Székelyek Nagy Menetelése utáni Duna TV-s stúdióbeszélgetést, ahol Borbély úgy (le)kezelte Izsák Balázst, Toró T. Tibort és Biró Zsoltot, hogy még az abszolút pártatlan néző zsebében is kinyílt a székely buletin, az bizonyára tisztában van vele: kábé annyi az esélye a választási koalíció létrejöttének, mint Szász Jenőnek aranyérmet nyerni a 2016-os riói olimpián, magasugrásban. Továbbá, mivel a függetlenként való indulás sikerénél már csak az EMNP-listás verzió sansztalanabb – expüspök úr is beismerte, hogy „a párt nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat” –, egyre valószerűbbé válik az, amiről már egy ideje sutyorognak bennfentesék: Tőkés a Fidesz-lista felé kacsintgat. Az európai parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályok alapján ugyanis simán megteheti, mindössze magyar állampolgárság és magyarországi lakhely (ingatlan) szükségeltetik hozzá, és ő mindkettővel bír. Más kérdés, hogy a Fidesz partner lenne-e hozzá, mivelhogy nemrég Orbán kedvenc farkaskutyája, Bayer Zsolt csúnyán leugatta egy nyílt levélben, amiért Tusványoson védhatalmat kért gazdájától, egy magzatkihordásnyival a magyarországi választások előtt.
Hogy miért volna cefetül fontos Tőkésnek egy harmadik EP-mandátum? Az erdélyi magyarság brüsszeli érdekképviselése szép és nemes küldetés, ám ily orbitális önfeláldozás még tőle sem várható el, hogy csupáncsak ezért újból lepaktáljon az agyongyalázott RMDSZ-szel. Ugyanakkor az EP-képviselői fizetés sem megvetendő (havi nyolcezer euró bruttó, viszont a különböző juttatásokkal megspékelve valójában 12-13 000 nettó), de íme a valódi ok: az 1952-ben született Tőkés László 2015. április elsején lesz 63 éves, amely egyben az EP-képviselői nyugdíjkorhatár is. Vagyis ha két év múlva az Európai Parlamentből megy nyugdíjba, utána minden hónapban kábé kétezer eurós nyugdíjacskával csenget be hozzá a postás. Valószínűleg nem kell majd kétszer csengetnie.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 395

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.