Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Reptér a ködben

Szentgyörgyi László november 24, 2016 Vélemény

A Wizz Air döntésével, hogy meghatározatlan időre Marosvásárhelyről a kincses városba költözteti tevékenységét, egyértelművé vált, hogy a két legnagyobb erdélyi repülőtér évek óta tartó versengésében Kolozsvár lett a győztes. Örök optimistákként reméljük, nem visszafordíthatatlanul. Bár – ismerjük be – eme derűlátásunkat semmi sem indokolja. A történet kapcsán akár azt is mondhatnók: a megye és a város vezetői az utóbbi két évtized alatt vállt vállvetve mintha azon ügyködtek volna, hogy a régió lakóinak érdekei ellen tegyenek. Nos, ha arra gondolunk, hogy a zsúfolt közúti forgalom miatt fulladozik a város, miközben az autópálya egyelőre még nem ért idáig, a vasúti közlekedést is, igaz, ezt központi segédlettel, sikerült szinte teljesen leépíteniük, azt kell mondanunk: sikerült.

repterpetiferenc

A novemberi ködben eltűnni látszik a vásárhelyi-vidrátszegi repülőtér is, legalábbis a rendszeres járatokat fogadó légikikötők térképéről. Azzal, hogy a kifutópálya nem kielégítő állapota miatt a Wizz Air egy időre törölte vásárhelyi járatait, igen bizonytalanná vált a reptér jelene, amiként jövője is. A szakhatóság által végzett felmérések alátámasztják a tényt, hogy a vásárhelyi kifutó állapota nem felel meg a repülésbiztonsági előírásoknak, tehát nem teszi lehetővé az olyan típusú  gépek le- és felszállását, amilyeneket a Wizz Air használ.

A helyzet nem új keletű, a vonatkozó szabályokat sem tegnap hozták, tehát a vásárhelyi repülőtér vezetőinek rég tudniuk kellett volna, hogy bármikor bekövetkezhet, aminek most tanúi vagyunk. Hogy a legfőbb üzleti vetélytársak, a kolozsváriak sem idegenek az ügytől, az szinte magától értetődő. Kár is szót fecsérelni rá. Amit végképp nem értek: a vásárhelyi illetékesek hogyan hagyhatták figyelmen kívül a helyzetet? Két magyarázat lehetséges: szakmailag nem nőttek fel a feladathoz, vagy nem érdekelte őket a dolog. Hogy ellenérdekeltek lettek volna, azt feltételezni sem merem. Még a ma oly divatos összeesküvés-elméletetek ellenére sem… Csak úgy mellékesen jegyzem meg: szegény Peti Andráshoz, a repülőtér jelenlegi igazgatójához úgy tapad a kudarc – lásd nevetséges alpolgármesteri tevékenységét –, mint disznóhoz a sár…

A legújabb fejlemény: miközben folyik a kolozsváriak és vásárhelyiek közötti sárdobálás, a kölcsönös vádaskodás, addig a brassóiak már léptek is: a kormány sürgősségi rendelettel hagyta jóvá egy reptér kialakítására alkalmas, állami tulajdonban levő területnek a helyi önkormányzatéba való áthelyezését. Ezek szerint lassan már nem a kolozsvári lesz a vásárhelyi repülőtér legfőbb vetélytársa, hanem a szebeni meg a brassói.

 


cnc_600x90px


 

Share Button
Ennyien olvasták: 1048

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.