Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Ritka pillanataink

Ferencz Zsombor november 27, 2015 Vélemény

zsombor_kpontRitkán ugyan, de életünknek vannak pillanatai, amikor sikerül eltávolodnunk hétköznapi gondjainktól. Az éppen aktuális megélhetési vagy egészségügyi problémáinktól. A kudarcélményeinktől, a szomorú emlékeinktől, az időnkét mindannyiunkat megkörnyékező kilátástalanságtól. Olyan rövid időszakok, amikor megfeledkezünk a halandóságunkról, a közvetlen hozzátartozóinkat érintő gondokról, bánatokról. Amikor nem foglalkozunk az aktuálpolitikai viszálykodásokkal, a terrorcselekményekkel és a háborús kilátásokkal.

Valóban ennyire élhetetlen az élet? Lehet, hogy mi vagyunk a hibásak, esetleg a tévé és az internet, de az is lehet, hogy ennyire zaklatott időket élünk, és ez okot ad az aggodalomra, az elégedetlenségre. Az utóbbi hónapokban begyűrűzött Európába a migránsválság, a bevándorló tömegekkel együtt pedig elárasztottak minket is az erről szóló hírek. Az élhetetlenné váló országrészek, a közviták, a kerítések. A magyar kiállás, az uniós megrovás, majd az ezt követő pálfordulás. Aztán következtek a kisebb-nagyobb tragédiák, a többtucat áldozatot követelő tűzvészek és terrorcselekmények. Bukarestben, Párizsban, a Sínai-félszigeten. A közbiztonságot garantáló intézmények hitelvesztése. A román kormánycsere és a kóros politikusundor, a nemzetközi hatóságok tétovázása, a terrorcselekményekkel szembeni kiszolgáltatottság beidegződése.

A helyzet helyi szinten sem fényesebb. A politikusok már évek óta egy helyben topognak. A kisebbségpolitikában, az utcanévtáblák kapcsán betartanak, illetve bojkottálnak, de az anyagi javak elherdálásával, a környezetszennyező tevékenységekkel, a fejetlenül végrehajtott, rendszertelen beruházásokkal, a járdák felszámolásával és a város indokolatlan megbénításával már nem foglalkoznak. Tehetetlenek az egészségügyi rendszer nevetséges körülményeivel, a csúszópénz továbbéltetésével, az ingyenes szolgáltatások többszörös megfizettetésével, a közösséget érintő fontos kérdések (kerülőutak, szemétlerakás, regionális beruházások) megoldatlanságával szemben. Ők a társadalmunk nagyratörői, a demokrácia megmondói, a hatalomvágytól elvakított, mindig újraválasztott elöljáróink, vezetőink. Biztosra vehetjük, hogy viszontlátjuk őket ugyanott, a jövőben is.

Ezek mellett pedig ott vannak még a magánügyeink, a lelki megpróbáltatásaink, az élet „nagy” kérdéseivel kapcsolatos gyötrelmeink. Ezek is mind-mind komoly terhet jelentenek. Ha ilyen körülmények között kerül még néhány pillanat szürke életünkben, amely másról szól, mint az eddig említettek, akkor ezeket nagyon meg kell becsülnünk. Teljes odaadással élveznünk kell a ritkán előforduló nyugodt pillanatainkat, a különféle kapcsolatainknak, művészi élményeinknek, átéléseinknek köszönhető kellemes perceinket. Ne hagyjuk ezeket elillanni, ne hagyjuk gondterhelt mindennapjainkat fölénk kerekedni.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1088

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.