Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

RMDSZ – egyre több szenátor- és képviselőaspiráns

Molnár Tibor szeptember 9, 2016 Vélemény

Amint már korábban megírtuk, szinte bárki lehet RMDSZ-es képviselő- vagy szenátorjelölt, mindössze két alapfeltételnek kell megfelelnie: legyen RMDSZ-tag, és ne legyen szekusmúltja; Kovács Péter főtitkár nemrég kijelentette, hogy utóbbi kizáró jellegű (azért arra kíváncsiak volnánk, hogy az RMDSZ alapításakor is volt-e ilyen kitétel). Viszont, aki ilyesféle álmokat dédelget, annak igencsak csipkednie kell magát, mivel a jelentkezési iratcsomó leadásának határideje hétfő, azaz szeptember 12. A rangsoroló ülést rá egy hétre, szeptember 19-én ülik, ott dől el majd minden: aki a képviselőjelölti listán nem kerül be az első háromba, illetve a szenátorin az első egybe, annak matematikai esélye sincs bejutni a parlamentbe, legalábbis nem több, mint elvinni a lottón a főnyereményt úgy, hogy nem is vesz szelvényt.

Van egy további megszorítás is: az SZKT szabályzatának értelmében csak ama RMDSZ-tag lehet jelölt, akit a tisztségre az illető megye területén működő valamely helyi szervezet, a platformok, a Magyar Ifjúsági Értekezlet megyei szervezete, az RMDSZ Nőszervezetének megyei testülete vagy valamely társult szervezet jelöl, vagy, ennek hiányában, aki a jelölési pályázatában 1500 támogató aláírást is virít. Még mindig nem késő: egy agilis aspiráncs játszva összetarhál ennyit egyetlen hétvége alatt is.

Az eddigi biztos jelentkezők: a megyeitanácsos-nőszervezetes Csép Andrea, a megyeitanácselnök-jobbkéz Kozma Mónika, a korábban majdnem-polgármesterjelölt Vass Levente, a December 21. Marosvásárhely Mártírváros szervezet elnöke, Hamar Alpár Benjámin, valamint Balogh József extanácsos. Benyújtotta továbbá jelölési dokumentációját a Maros megyei RMDSZ-hez Jakab István is, aki szenátorjelöltként indulna a parlamenti választásokon. Mielőtt még bárki is a szívéhez kapna vagy körberöhögné a fejét: nem az ex-EMNP-s Jakab Istvánról van szó, hanem a Környezetvédelmi Alap elnökéről. „Szaktudásomat, hazai és nemzetközi intézményeknél szerzett tapasztalataimat szeretném a magyar közösség szolgálatába helyezni” – nyilatkozta újságíróknak a marosvásárhelyi születésű szakpolitikus, akinek nem jön túl jól a névazonosság: például a Környezetvédelmi Alap élére való kinevezésekor durván támadták a román médiában, mivel összetévesztették a másik Jakabbal.

A legújabb csolánvadász Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, aki, ha még emlékszünk, a helyi magyarság közös jelöltjeként indult a vásárhelyi polgármesteri székért, a júniusi kudarc után azonban most képviselői mandátumra ácsingózik. Soós a Facebook-oldalán azt is tudatta: amennyiben előre hozott választások lesznek, visszatér Bukarestből, és újra megpályázza a polgármesteri tisztséget a megyeszékhelyen. Megnyugodtunk.

„Rossz vagyok parasztnak, rossz vagyok vitéznek,/ Béresek között is től cudar csihésnek” – pattog Miklós a rókalelkű bátyjának a Toldiban, amíg amaz jól pofán nem vágja. A mi Zolink azonban másképp gondolkodik: ha rossz voltam polgármesterjelöltnek, még jó lehetek képviselőnek!

Nemrég jelentette be indulási szándékát Novák Csaba Zoltán (énmint)történész is, aki felsőházi mandátumra ácsingózik. Az RMDSZ megyei szervezetét vezető Brassai Zsombor korábban azt mondta, indulna egy képviselői vagy szenátori mandátumért, amennyiben a közösség részéről érkezik erre vonatkozó felkérés. Az sem kizárt, hogy Maros megyében a Magyar Polgári Párt jelöltje is faszol majd egy befutó helyet. Amennyiben igen, akkor vélhetően lesz jó pár derék RMDSZ-es szavazópolgár, aki dühében össze fogja tépni a szavazólapot a szavazófülkében, amikor meglátja a tulipántos keretben a spágás nevét.

Közben már el is indult a birkózás a jelöltaspiránsok között: a fészbukon ment neki Kozma Mónika Brassai Zsombornak a minap annak kapcsán, amit utóbbi mondott nemrég egy, a Kultúrpalotában rendezett verbunkversenyen. Egész pontosan az alábbiakat: „Sajnos manapság már nem igazán egyértelmű, hogy különbség van a férfi és a nő között. Akár a szakmákat, akár a társadalmi szerepeket nézzük, ezek a dolgok kezdenek összemosódni. A verbunk talán az egyetlen olyan megnyilvánulás, ahol nem kell attól tartani, hogy a nők ezt is le akarják nyúlni. Verbunkozó lányokat ugyanis még nem láttam, és nem is akarok ötletet adni”. A fenti szöveget a Borbély László és más RMDSZ-es nehézfiúk támogatását élvező Mónika is idézi a fészbukján, majd hozzáteszi: „Kár! Igenis, azt gondolom, hogy dolgozó nőként és anyaként vagyok teljes értékű EMBER, nem „lenyúlok” hanem munkámmal, életemmel, aktivitásommal hozzáteszek én is valamennyit a nagy közöshöz”.

Megemlítendő még, hogy a táncikás rendezvényt ő nyitotta meg, tehát Brassai egyértelműen neki üzent, lévén hogy a pletykák szerint Mónika az eredeti szándékával ellentétben már nem képviselő, hanem szenátor lenne, akárcsak Brassai. Fentebb szó volt róla: csak egy szenátori hely kiadó Maros megyében, és azt az egyet is le akarják nyúlni előle (ráadásul Novák és Jakab is ott kalimpál a surranópályán). Ezúttal nem Vásárhely teljes magyarságát haragította magára, mint anno a gettós marhasággal, csupáncsak a hölgyeket, ezzel a hímsovi „poénnal”. Azért ez már haladás!

Share Button
Ennyien olvasták: 803

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.