Központ
2020. október 25. vasárnap, Blanka, Bianka

„RMDSZ! Eredmény ez?!” – inkognitós matricásdi

Központ február 4, 2012 Vélemény

Molnar Tibor„RMDSZ! Eredmény ez?!” – inkognitós matricásdi

RMDSZ-ellenes szövegeket tartalmazó matricák jelentek meg erdélyi városokban a közelmúltban, többek közt Vásárhelyen is. A magukat tizen- és huszonéveseknek valló, ugyanakkor „matricásoknak” tituláló akciócsoport (gittegylet?) tagjai egyelőre nem kívánják felfedni kilétüket, ugyanakkor figyelemfelkeltő partizánakciójuk folytatásával fenyegetnek/biztatnak.

A honi magyar sajtó képviselőinek szétküldött levelükben elégedetlenségüknek adnak hangot az elmúlt huszonkét év „rablódemokráciája” miatt, melynek során az ország a csőd szélére(?) került, kifogásolják a felelőtlenül és számolatlanul felvett hiteleket, említik az oktatás „szétverését”, a korrupciót, továbbá igen elmésen azt is észrevételezik, hogy nincs jólét, nincs állami magyar egyetem, és nincs autonómia sem. „Huszonkét év után visszatért a nélkülözés, a reménytelenség és a félelem. Ezért tesszük fel a kérdést: RMDSZ! EREDMÉNY EZ?!” – zárják soraikat eme – vélhetően – költői kérdéssel, amely a kiragasztott matricákon is szerepel: „HA NEM HALNAK ÉHEN A NYUGDÍJASOK, AKKOR MEGFAGYNAK! RMDSZ! EREDMÉNY EZ?!”, „BÁRSONYSZÉKEKÉRT ELADTÁTOK A JÖVŐNKET! RMDSZ! EREDMÉNY EZ?!”, „DOLGOZNÉK, DE NINCS HOL! RMDSZ! EREDMÉNY EZ?!” satöbbi. Van líraibb is: „NEM LEHET MEGÉLNI A FÖLDBŐL! RMDSZ! EREDMÉNY EZ?!” – ami A walesi bárdok sorait juttatja eszünkbe: „Vérszagra gyűl az éji vad: te tetted ezt, király!”.

Adódik a kérdés: ki állhat, kik állhatnak a dolog hátterében? Internetes fórumokon 4:1 az MPP – EMNP meccs állása, vagyis tíz kommentelő közül nyolcan sejtenek MPP-kezűséget, és csak ketten verik a balhét az EMNP-re. Kevesen ugyan, de vannak olyanok is, akik szerint egy furmányos RMDSZ-eksönnel van dolgunk, míg mások „szekusdiverziót” emlegetnek. Gyakorlatilag tökmindegy, ki az értelmi szerző, inkább azt érdemes megvizsgálni, milyen következményekkel járhat. Kétfélével: és egyik izgalmasabb, mint a másik…

Első verzió: az égvilágon semmilyennel. Ezt Kovács Péter RMDSZ-főtitkár szavai is valószínűsítik: „a szövetség nem tudja komolyan venni ezt a névtelen akciót”. Más kérdés, hogy őt komolyan tudja-e venni bárki is. Ez a kevésbé izgalmas variáns; jeleztem, hogy az egyik izgalmasabb, mint a másik.

Második verzió: az RMDSZ rettenetesen elszégyelli magát, kilép a kormányból, képviselőik és szenátoraik egytől-egyig lemondanak mandátumaikról, bocsánatot kérnek a néptől, és szégyenükben világgá mennek, vagy elbujdosnak, csak előzőleg szétosztják a vagyonukat (egymás közt). Sajnos ennek az esélye valamivel kisebb, mint annak, hogy Quasimodo nyakába akasszák az aranyérmet a londoni olimpián, a kétszáz méteres hátúszás díjátadó ceremóniáján.

Még egy érdekes adalék: a matricás csávók hazugsággal vádolják a Marosvásárhelyi Rádiót amiatt, hogy a híradóban gyűlöletet szítónak nevezték az „RMDSZ-ellenes plakátokat”. Én ezt saját fülileg nem hallottam, de ha igaz, akkor gáz van, mert kétszeres csúsztatás esete morog fenn: egyrészt a matricák szövegei nem gyűlöletkeltők, másrészt a matrica és a plakát között van néminemű méretbéli különbség. Mert Marosvásárhely nem metropolisz ugyan (bár nem kizárt, hogy az lesz, ha a doktorok harcát nem a kardiológus vagy az urológus, hanem a hentes nyeri majd júniusban), de nem is falu, ahol – szalonképesítve a mondást – ha az alvégen szellent valaki egyet, a felvégen már azt beszélik, hogy becsinált. Tán csak nem azért reagált így említett rádió az ügyre, mert az aligazgatónő nem csupán névrokon az egyik udémérés miniszterrel?


Share Button
Ennyien olvasták: 484

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.