Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

RMDSZ-es képviselő, mondd, akarsz-e lenni?

Molnár Tibor július 14, 2016 Vélemény

„Gyúródnak a vásárhelyi politikusok a képviselői helyekért” címmel jelent meg egy cikk a Transindexen a minap, amelyben a szerző azt taglalja, pontosabban találgatja, hogy a vásárhelyi RMDSZ-es politikusok közül kik indulnak, indulnának az őszi parlamenti választásokon. Momentán még csak a három képviselőhelyért nagy a gyurmex, mivel Markó Béla szenátor egyelőre kivár – dacára annak, hogy már évekkel ezelőtt megígérte: 2016-ban végleg visszavonul a politikából. Ha esetenként sokkal több nem is, de annyi esze azért mindenkinek van, hogy ne jelentse be a szenátori hely megpályázását, amíg nem válik ténylegessé az üresedés.

Ami a frakción belüli ivararányt illeti, Kelemen Hunor még júniusban, az RMDSZ Nőszervezetének 3. Küldöttgyűlésén elmondta, hogy bár a frakciókat fele-fele arányban kellene nőknek és férfiaknak alkotniuk, ez nem mehet a szakértelem kárára: „Nem elég férfinak lenni és nem érteni semmihez, ugyanez igaz a nőkre is”. Magvas mondás; ha úgy tetszik, a Vass Levente-féle híres puca-posztulátum – „A férfi és a női politikus között az egyetlen különbség az, hogy az előbbinek pucája van” – továbbgondolása: az RMDSZ-nek nincs szüksége olyan szakpolitikusra, aki egyidős a pucájával. Jó, hogy majdnem harminc év után végre felébredtek!

Apropó, Vass Levente: ez idáig ő az egyetlen biztos képviselőaspiráns; még a helyhatósági választások előtt a Facebookon kamingautolt ez ügyben, a napokban pedig egy (kissé korai) kampányvideóban adta ország-világ tudtára indulási szándékát, ugyancsak a hivatalos Facebook-oldalán. A kérdés-feleletes filmecskében olyan kérdéseket válaszol meg, mint a „Miért akarsz képviselő lenni?”, „Hogy van az, hogy eddig ellenzéki voltál, és most vezető vagy?”, „Miben leszel más?” satöbbi. A legérdekesebb mondata a következő: „Voltak és vannak a megyében olyan magyar politikusok, akik, így vagy úgy, de eladják a közösségi érdekeket”. Ezt eddig is tudtuk, de név szerint kik azok, Levente? Talán ha majd mások kérdezgetik, és nem ő saját magát, ezt is elárulja. A videó végén megjelenő „LEVI. VIDI. VICI.” szlogen frappáns, bár kissé arcos már most bejelenteni a győzelmet.

A „Bukarestbe kéne menni…”-népdalkórus további lehetséges tagjai: Csép Andrea friss megyei tanácsos, az RMDSZ vásárhelyi horgolótagozatának főnénije; Kozma Mónika, Borbély László ex-tanácsadója, Péter Ferenc megyei tanácselnök kabinetfőnöke; valamint Jakab István. Figyelem: nem a volt marosvásárhelyi EMNP-elnök! Annyira azért még ő sem… A környezetvédelmi szakpolitikus Jakab István, ugyancsak Borbély embere, jelenleg a Környezetvédelmi Alap vezetője. Hendikepje, hogy kábé annyian hallottak róla Vásárhelyen, ahányan Jóckáról nem.

Markóhoz hasonlóan a többi „nagy öregről” – Kelemen Atilla, Borbély László (aki ugyancsak régóta ígérgeti a – sokak által régóta várt – visszavonulást), Frunda György, Kerekes Károly – se tudni, indulnak-e egy újabb, sokadik mandátumért vagy sem. Ellenben az valószínűnek látszik, hogy Kelemen Atilla fia, Kelemen Márton, aki tavaly önként(?) mondta le a Megyei Tanács alelnöki székét (hogy egy másik nagy gondolkodót is idézzünk), megpályáz egy képviselői helyet. Már amennyiben nem kapja meg a hamarosan létrehozandó megyemenedzseri állást, mert erről is megy a susputy. Még az se kizárt, hogy nem a papát váltja, váltaná a parlamentben, hanem – horribile dictu! – mindketten képviselőjelöltek lesznek. Ha minden másból nem is, de abból a szempontból jó volna, hogy egy rakás pénzt lehetne spórolni a választási plakátokon, ha együtt szerepelnének rajtuk: az egyik Kelemen kalapban, a másik Kelemen kabátban.

Pletykálják azt is, a cikkíró szerint, hogy Frunda György Csenge lányát tologatja-húzogatja befelé a politikába, aki mostanság egyre több politikai eseményen tűnik fel, bár az kevésbé sanszos, hogy máris képviselői babérokra törne. Ugyanakkor az elmúlt 27 év tapasztalatából tudjuk, hogy a „szövetségben” bármi megtörténhet, és bárminek az ellenkezője is. Mindenesetre, a sokat hangoztatott „fiatalítást” nem egészen így képzeltük el, hogy a saját csemetéik által valósítják meg…

Share Button
Ennyien olvasták: 1587

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.