Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Rohadt narancs

Ferencz Zsombor október 30, 2014 Vélemény

rsz_2portre_zsombor„A magyar gazdaság olyan szakaszba jutott, amikor nem átmeneti, hanem tartós növekedésről beszélhetünk, ami azt mutatja, hogy rátalált a helyes útra”. Ezt nyilatkozta Magyarország miniszterelnöke 2014 szeptemberében. Megszokhattuk, hogy mindenik kormány túlfényezi a maga többé-kevésbé sikeres gazdasági tevékenységét, de a jelenlegi állapotok minden kétséget kizáróan megcáfolják a fenti kijelentést.

Az adózási problémák eredete néhány évvel korábbra nyúlik vissza. Nem lehet tudni pontosan, hogy miként születtek meg az egész országot nevetségessé tevő megszorító intézkedések, de valószínűsíthető az alábbi történet. A kormánypárt valamelyik öreg
rockere két fröccs között azon búslakodott, hogy mennyire kiürült az államkassza, és nem jutott pénz a felcsúti stadion megépítésére. Ezt panaszolta el a párttársának telefonon, amikor a kocsmai hangszóróból felcsendült a P. Mobil együttes „Nálam mindig 2 forint ez a dal” sort tartalmazó zeneszáma. Ekkor foganhatott meg a zseniális „2 forint / megkezdett perc” távközlési adó ötlete, még 2012-ben. Ennek lényege az, hogy amennyiben valaki a (táv)beszélgetési igényeit ki akarja elégíteni, akkor adóznia kell a pártnak és a kormánynak. Ha pedig spórolni szeretne, akkor meg kell tartania magának a gondolatait vagy meg kell tanulnia hallgatni.

A felcsúti stadiont időközben felépítették, az állam pénze pedig megint elfogyott. Az ötlethiányban szenvedő bánatos kormánypárti politikusoknak egy újabb mulatós estet szerveztek. Egy adott pillanatban a prímás elhúzta a „Száz forintnak ötven a fele” című kocsmadalt, és innen jött az ihlet a „150 forint / megkezdett gigabájt” internetadóhoz. Rájöttek, hogy a mindenki számára létfontosságú internet-hozzáférést kell megadózniuk. Úgy döntöttek, hogy elsőként a világon, bevezetik ezt az újabb sarcot. Az adófizetők pedig jobban teszik, ha nem navigálnak és főleg nem agitálnak, nem beszélnek telefonon, néma leventékké változnak. Erre szokta azt mondani a vezérük, hogy „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok”!

Ilyen alapon bármikor bevezethetik a többi „fogyasztásalapú” adónemet is. Például a levegőadót, amely az emberi tüdő által elhasznált oxigént méri és adóztatja. Minden megkezdett köbméter levegőt 100 forinttal. Ez az intézkedés elsősorban a sportolókat és az asztmásokat sújtja, hiszen ők azok, akik az átlagnál jóval több levegőt fogyasztanak. Másfelől pedig, a gázmaszkot igénybe vevő és a szennyezett levegőt felhasználó személyek adókedvezményben részesülnek. Ugyanilyen elv alapján létrehozhatják a vizelet-és ürülékadót, literre és kilogrammra számolva. Akkor aztán érdemes lesz szomjazni, koplalni, múmiaként élni.

Természetesen túlzás lenne mindössze az említett diktátumok bevezetése által meghatározni a rezsicsökkentéssel hencegő, oroszbarát és trafikmutyis narancspártiakat, de sajnos ezeknek a súlyossága megkérdőjelezi az összes többi intézkedésük értékét, hitelességét, létjogosultságát.

Share Button
Ennyien olvasták: 1503

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

3 hozzászólás

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.