Központ
2020. szeptember 20. vasárnap, Friderika

Romkastélyok patthelyzetben

Ferencz Zsombor október 16, 2015 Vélemény

zsombor_kpontEgyre rosszabb állapotba kerülnek az erdélyi kastélyok. Igaz ugyan, hogy előbb a kommunisták sajátították ki maguknak, és különféle állami intézményeket működtettek bennük, nem fordítottak kellő gondot a karbantartásukra, majd a visszaszolgáltatásukat megelőző időszakban (az elmúlt húsz-huszonöt évben) a teljes enyészet útjára engedték, ma mégis mindannyian egy kicsit a magunkénak tudjuk és hisszük ezeket a szimbólum értékű épületeket. A degradálásuk pedig mindannyiunk hanyatlásának a jelképe.

Az egykori-újkori tulajdonosok nem vonhatók felelősségre a kialakult helyzetért. Az államosítás során megfosztották őket az ingatlanjaiktól, a birtokaiktól, a szabadságuktól, a méltóságuktól. Nem maradt más számukra, mint a túlélésért való küzdelem. Egyeseknek sikerült, másoknak nem. A szinte több emberöltőig tartó meghurcolás visszafordíthatatlan nyomokat hagyott életükben. És a visszaszolgáltatás sem zajlott zökkenőmentesen. Adták is, meg nem is. A törvényhozói gépezet, élén a parlamenttel, mindent elkövetett az időhúzásért, a restitúció megakadályozásáért. Egyfelől azzal, hogy az állami intézmények kiköltöztetéséhez több éves huzamidőt szabtak meg. Másfelől pedig a részleges visszaszolgáltatás megszabásával. Annak idején az épületek fenntartásához a tulajdonosok rendelkeztek termőföldekkel és erdőkkel is, de ezeket már nem szolgáltatták vissza teljes egészükben. Így tehát az ingatlanok rossz állapota, valamint az egykor meglévő anyagi források hiánya patthelyzethez vezetett. Persze, van egy-két kivétel különféle fesztiválok megszervezése, szállodák működtetése, valamint a felújítások alapítványi úton való megszervezése által, de ezek mögött általában egyéni érdekek és ambíciók húzódnak meg, és csak elvonják a figyelmet az összképről, a teljes építészeti hagyatéknak a megsemmisüléséről. Túl nagy figyelemben és támogatásban részesül az az egy-két kastély ahhoz képest, hogy mekkora veszteség éri az egész erdélyi magyar közösséget a többi épület összeomlása által.

A Bánffyk, a Hallerek, a Telekik, a Bethlenek, illetve leszármazottjaik mindent elkövetnének a helyzet javításáért, birtokaik megőrzéséért, kastélyaik felújításáért, de nincsenek hozzá eszközeik. Nem állnak mellettük a hatóságok, nem támogatják őket az ügyben érdekelt önkormányzatok, állami szervek. Pedig ez elsősorban romániai, erdélyi magyar közösségi ügy. Ebben pedig a főszereplő a politikai képviseletünket ellátó szervezet kellene legyen. Az viszont nem tudott semmilyen alternatívát felmutatni a felbecsülhetetlen értékű kastélyok megmentésére, újjáélesztésére. A politikusaink tehetetlenek. Pedig éppen nekik kellene egy olyan román-magyar államközi cselekvési tervet kidolgozniuk, amely az érintett kastélyok teljes egészére kiterjedne. Elsősorban az épületek felleltározására, a jelenlegi tulajdonosokkal való egyeztetésre, az állaguk mielőbbi megőrzésére, a tetőszerkezetek újjáépítésére, a karbantartási, felújítási vagy a teljes újjáépítési beruházások megszervezésére, a szükséges anyagi források előteremtésére. A tulajdonosok „megsegítésére”, a román és magyar kormány közös fellépésére, hiszen ezáltal fellendülne a gazdaság és a turizmus, felpezsdülne a kulturális élet. Szükség van az önkormányzatok támogatására, az uniós pályázatokra, de a pusztán anyagi érdekeket követő befektetők kizárására is. Egy olyan kompromisszumra, amelyben a tulajdonosok átadnának bizonyos jogokat a felkínált támogatás fejében, és az ők szempontjaik mellett a közösségi érdekek is érvényesülnének. A régészek munkájának a megszervezésére oly módon, hogy a munkálatok ne húzódhassanak el évtizedekig, értelmetlenül. Az egyénileg meghatározott, kastélyról kastélyra kiszabott gyors és határozott fellépésre. Hogy megmentsük azt, ami még menthető, illetve az alapjaiból újjáépítsük azt, ami már menthetetlen.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 1185

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.