Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

S megint elölről…

Szentgyörgyi László június 3, 2016 Vélemény

MONDOM A MAGUNKÉT

Csendes, szinte észrevétlen volt az idei választási kampány. A hátralevő két napban feltételezhetően már semmi sem fog történni, ami esetleg felborítaná a kialakult erőviszonyokat. A közvetlenül érdekeltek és pártjaik ugyan még kozmetikáznak maguknak néhány százaléknyi voksolási szándékot, egyébként teljesen fölöslegesen. Tudjuk, hogy tudják, hogy tudjuk… Felvetődik a kérdés: hogyan vehető komolyan az a politikus, aki önmagát sem veszi komolyan?

Minden a hitelességen múlik. Ebből a szempontból tekintve szerintünk már az első lépést elvétették azok, akik Soós Zoltán polgármesterjelöltségét az összefogás megvalósulásaként próbálják eladni a közönségnek. Meggyőződésem, ha komolyan gondolták volna a vásárhelyi összefogást, meg kellett volna találniuk annak a módját is, hogy egyetlen, közös tanácsosi jelöltlistát állítsanak. Már csak a szavazatszám maximalizálása miatt is. Dehát, úgy látszik, ez nem fontos, pontosabban: nem ez a fontos az RMDSZ számára.

Ha nem a minél erőteljesebb tanácsi jelenlét, akár a többség visszaszerzése, akkor vajon mi? Szolid, megcáfolhatatlan bizonyítékok hiányában csak találgathatunk. Sokak szerint újra cinkelt kártyákkal játszanak, újra a régi háttéralku szerint alakulnak majd a dolgok: az RMDSZ lemondott a vásárhelyi polgármesteri székről, cserébe a megyei elnöki tisztségért. A választási törvény vonatkozó paragrafusai igencsak kedveznek a hasonló ügyleteknek. Erre mutat az a tény is, hogy az RMDSZ – bár szóban mellszélességgel támogatja – hang nélkül belement Soós függetlenedésébe. Akkor, amikor tudják, hogy a választópolgárok jelentős része számára a tulipán a hívószó, pecsételni csak arra tudnak.

S ha már korábban a hitelességről szóltam, hadd folytassam: egyáltalán nem biztató, hogy az RMDSZ-ben – ha nem a városi, akkor a megyei szervezetben – nem került senki, aki figyelmeztette volna az „illetékeseket” annak a veszélyére, hogy valamely jelöltet a későbbiekben eltilthatják választáson elnyert mandátuma, jogköre gyakorlásában. Mert Peti András esetében az ANI bizony megállapította az összeférhetetlenséget.

Akkor pedig könnyen előfordulhat, hogy az alpolgármesterként bizonyos ismertséget szerzett, ebből következően „húzóembernek” tekintett Peti valójában visszahúzza, a mélybe rántja majd az RMDSZ-t.

S négy év múltán kezdjük majd megint elölről…

Share Button
Ennyien olvasták: 734

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.