Központ
2020. szeptember 18. péntek, Diána

Se lenyelni, se kiköpni…

Szentgyörgyi László február 7, 2019 Vélemény

Marosvásárhely önkormányzati képviselőtestülete múlt heti ülésén jóváhagyták a főtéri mélygarázs gazdasági mutatóit, így gyakorlatilag zöld utat adtak a régóta dédelgetett projekt kivitelezésére.

Ugyanakkor a testület megszavazta a város autóbuszparkjának felfrissítését, azaz harmincnyolc társasgépkocsi megvásárlását. Ennek kapcsán jut eszembe: ha valóban ingyenessé tennék a buszhasználatot – a Szabad Emberek Pártja (POL) szorgalmazza egy ideje –, aminek következtében csökkenhet majd a személygépkocsi-forgalom a városban, különösen annak központjában, akkor minek a főtéri mélygarázs?

A mélygarázshoz visszakanyarodva a képviselők elfogadták a megvalósíthatósági tanulmány aktualizált változatát. Az objektumot egyszintesre tervezik, 12.320 négyzetméteren 415 parkolóhelyet alakítanak ki. A beruházás összértéke 42,3 millió lej. (A tavalyi számítások szerint megúsztuk volna csekély 33 millióból.) A kivitelezés jó esetben 3 évet venne igénybe, de ha az építkezés során régészeti leletekre bukkannak, és azokat fel kell tárni, sokkal tovább tarthat. A szándék szerint idén nyáron már el is kezdenék a munkálatokat. A tervezés 1 millió lejbe kerülne. Legalábbis a kolozsvári Bogart Construct Kft. számításai szerint. A Makkai Gergely alpolgármester által kezdeményezett tervezetet, a Szabad Emberek Pártja képviselőinek kivételével, mindenki megszavazta.

Igen, arról a Makkai Gergelyről van szó, akit az RMDSZ megyei elnöke, a sajtó által megszellőztetett dél-koreai kirándulása által keltett botrány után, alpolgármesteri tisztségéről való lemondásra szólított fel, s miután azt nyíltan megtagadta, a szervezetből való kizárását kezdeményezte.

Nos, a botrány elülni látszik, legalábbis az illetékesek úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi. Legalábbis a nagy fegyelmezési nekibuzdulás gyakorlati következményei elmaradtak. Igen-igen úgy fest, hogy Makkai túl nagy falatnak bizonyult a megyei RMDSZ számára: se lenyelni, se kiköpni nem tudja.

Az eset komoly kételyeket támaszt a megyei szervezet működőképességét illetően. Ha egy ilyen, akár aprónak is mondható belső fegyelmi ügyet is képtelen végigvinni, akaratát érvényesíteni, akkor hogyan birkózhat meg a nagyobb horderejű problémákkal?

Share Button
Ennyien olvasták: 1603

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.