Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Se lépcső, se gimnázium

Központ július 3, 2014 Vélemény

FerenczZsomborSe lépcső, se gimnázium

Kissé elszabadultak az indulatok a vásárhelyi Rákóczi-lépcső és a tervezett Rákóczi Gimnázium kapcsán. Ez egyáltalán nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy az említett – létező és leendő – létesítmények névadója, II. Rákóczi Ferenc (akit éppen Marosvásárhelyen választottak 1707-ben Erdély fejedelmévé) a magyar nép függetlenségéért indította el a róla elnevezett szabadságharcot. A felkelő kuruc csapatoknak nem sikerült a Habsburg Birodalmat legyőzniük, de Rákóczi a behódolás helyett inkább a száműzetést választotta. Hát kell ennél elrettentőbb példa a mai hatalompárti politikusoknak?

Egy ilyen nemzeti hős felidézése nem tesz jót a parlamenti demokrácia paravánja mögé rejtőző zsarnokoknak. Veszélyes lehet számukra a hétköznapi emberek kuruc gondolkodása. Sokkal egyszerűbb dolguk lenne a bólogató Jánosokkal, az ártatlan bárányokkal, a szolgalelkű behódolókkal, mint a túlzott szabadságérzettel megáldott „Rákóczi-hívőkkel”. Az újkori Wass Albertekkel, Kossuth Lajosokkal, Rákóczi Ferencekkel.
Mit tehetnek ilyen helyzetben a „királyhű”, ijedt labancok? Aljas módon bemocskolják az ereklyeként tisztelt szabadságharcosok emlékét. Betiltják azok nevének, illetve műveinek használatát, szobrainak a felállítását. Meghamisítják az érintett személyek történelmi megítélését. Átírják, átfestik vagy átépítik a rájuk emlékeztető történelmi hagyatékokat. És mindezt csupán mérsékelt iramban, hogy ne robbantsanak ki újabb mozgalmakat, szabadságharcokat vagy forradalmakat.
A Rákóczi-lépcsőre „ideiglenesen” felfestik a népi motívumaikat, amelyekkel alattomos művészi elemekbe burkolva ugyan, de azt üzenik, hogy kié és hová is tartozik. Az alkotókedvvel megáldott fiatalok művészkedhettek volna más jellegű grafikával is, más, semleges helyszínen, hogy elkerüljék a viszály kialakulását, de nekik ez a változat mégis jobban megfelelt. Más ügyben, más fronton a szintén Habsburg-párti labancok kereszttűz alá helyezik Wass Albert regényeit, az őt ábrázoló szobrokat és a róla szóló megemlékezéseket. A túlbuzgó csendőrök és a velük összejátszó bérencek tudhatnák, hogy az egyik legnépszerűbb erdélyi magyar író hagyatékát üldözik. Azt, akinek a szelleme már rég kiszabadult a palackból. Szintén a hatalom vezényletével egy másik banálisnak tűnő kérdésben, a vásárhelyi Kossuth utca ügyében pert indítanak ellenünk és nyernek. A mi épületünkben, a mi pénzünkön létrehozandó magyar tannyelvű intézmény, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium beindításának a folyamatába egy beláthatatlan idejű huzavonát iktatnak.
Ilyen körülmények között egyre veszélyeztetettebbé válik a „Rákóczi-hagyaték”. A jól megszervezett labanc bandának nem fog nehezére válni az újabb kuruc lázadások elfojtása. Főleg amiatt, hogy a kurucok között is egyre több az álruhás, „Habsburg-párti” labanc.

Share Button
Ennyien olvasták: 394

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.