Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Se pénz, se foci

Központ június 13, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborSe pénz, se foci

A város labdarúgócsapata a bajnokságban nyújtott játékának köszönhetően és az RLSz döntésének a következményeként, kiesett az első osztályú bajnokságból. A sportot szerető közönség nevében köszönettel tartozunk mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy rövid időre bár, de ilyen díszes társaságba keveredhettünk a „fécsémé” által.

Ha pontosabban akarunk fogalmazni, a döntéshozói szerveken túlmenően, hálával tartozunk minden adófizető vásárhelyinek, hiszen az ők hozzájárulásukból lett kifizetve ennek az „olcsó” szórakoztatásnak a többmilliós számlája. A két év alatt az égető nap sugaraitól megfakult a csapat narancssárga meze, és nem csodálkoznánk azon, ha a következő idénytől más színűre (például kékre) festenék azt is. A csapat tiszavirág életű tündöklése „véletlenszerű összefüggésben áll” az egyik helyi vállalkozó korrupciós botrányaival és a korábbi kormánypárt hatalomvesztésével, de ez is csak a kiszámíthatatlanság műve, mint ahogy az is, hogy a kosárlabdacsapatunk botladozása és visszaesése éppen akkor következett be, amikor az egyik közismert politikusunk piszkos ügyei napirendre kerültek. Egy szó mint száz, a csapataink leszerepeltek, és ennek senki sem örvend.

Vigasztalásként nézzük csak jobban meg, hol, milyen bajnokságokban is szerepeltek le városunk csapatai. A labdarúgás soha nem a korrektségéről volt híres, de az utóbbi években „nagy fejlődésen” ment keresztül a román futball. Többek között sikerült „alulmúlni” a magyar vagy az algír válogatottat, és inkább csak a botrányok kapcsán lehetett hallani a csapatokról. A Labdarúgó Szövetségben és a Ligában több évtizede olyan vezetők tartják maguknál a hatalmat, akik a „Keresztapa” és a „Corleone” fedőnévre hallgatnak, s akik most is bebizonyították, hogy mégsem vásárhelyről diktálják a szakmai döntéseket. A kivételesen nagy költségvetéssel működő vagy a népes szurkolótáborral rendelkező csapatok mindig jól szerepelnek a bajnokságban. A pénznek nincs szaga, sem nemzetisége, ezt bizonyította be az idén újra a kolozsvári „cséféré”. A mindenhonnan összeszedett játékosállomány, a gyakori edzőcsere és a „vitatható” bírói döntések, többek között ilyen összetevőket találunk a sikerreceptben. Ehhez pedig sok pénz kell, „jó kapcsolatok”, „vállalkozói szellem”.  A „fécsémé” példája azt bizonyítja, hogy egy városi tanács nem alkalmas a túlélésre ebben a „való világban”. Ha nincs hozzá egy alkalmas „áldozatkész” vállalkozó (aki a város támogatását is lenyúlja), akkor se pénz, se foci. A kosárlabdában is hasonló a helyzet. Ma már mindenki idegenlégiós, csak a költségek maradnak a városra. Ott is elvérzett a város csapata, ott is túl kevésnek bizonyult mindaz, amit felmutattak. Persze fontos a közönség szórakoztatása, de mivel a játék minősége a legtöbb esetben a falusi bajnokságok színvonalával vetekszik, felmerül a gyanú, hogy a meccsek alatt csak a nézők közötti duhajkodás, a civilizálatlan viselkedés és a primitív megnyilvánulás promoválása a cél. Márpedig Marosvásárhelynek nem erre van szüksége. Ezektől függetlenül minden futball-rajongónak jó szórakozást, a most zajló EB-hez!

Share Button
Ennyien olvasták: 548

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.