Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

SMURD, mentő, temető?

Központ január 14, 2012 Vélemény

Ferenc_ZsomborSMURD, mentő, temető?

Romániában számtalan rosszul működő rendszer létezik. Ilyen például a közlekedés és az egészségügy. Ahhoz, hogy biztonságosan és gyorsan közlekedjünk az ország útjain, óriási beruházásokra lenne szükség. Hasonlóan, ha megbízható orvosi ellátást igényelnénk, az egész rendszert új alapokra kellene helyezni, nagy anyagi áldozatokkal.

Az ország általános gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a reformok és a befektetések végrehajtását. Ezeknek a rosszul működő rendszereknek a káros és tragikus hatásait hivatott enyhíteni a találóan elnevezett „rohammentő-szolgálat”. Sokkal jobb lett volna, ha nem következnek be olyan „rohamok”, amelyekre nem tudtak „mentő” megoldást kínálni az addig létező rendszerek (a mentőszolgálat, az orvosi sürgősségi ellátás vagy a tűzoltóság), illetve ezeknek az összehangolt együttese.

Szerencsére került egy palesztin származású orvos, aki a sajnálkozó és tétlen magatartás helyett létrehozta, és működésben tartotta a SMURD csapatait. Ehhez szükség volt önkéntesekre, adományokra, segélyekre és végül állami támogatásra is. Ha nem jött volna létre ez a sürgősségi-szolgálat, nagy valószínűséggel, minden maradt volna a régiben, és sokkal nagyobb arányú lett volna az elhalálozás az elmúlt évtizedekben. Így viszont sikerült enyhíteni az elszenvedett károkat, számtalanszor megmenteni azt, ami mindenki számára a legfontosabb: az életet. Ezzel párhuzamosan nagyon fontos lett volna azokat az okokat kizárni, amelyek ennyire szükségessé tették a rohammentő-szolgálat tevékenységét, de sajnos még nagyon messze állunk egy ilyen idilli állapottól. Az utóbbi időben komoly állami támogatást kapott ez az intézmény, új mentőket, helikoptereket, sürgősségi korházakat vettek birtokba. Addig, amíg az Egészségügyi Minisztérium kórházakat számolt fel, a SMURD egyre jobb országos lefedettségre tett szert, és ennek köszönhetően még jobb eredményeket mutathat fel. Más lehetőség hiányában a „rohamok mentésére” szakosodott az egészségügy, és sokkal jobb ez így, mint sehogy.

Az egészségügyi ellátás már régóta nem ingyenes, csak a járulékok kötelező befizetése maradt a régi. Kitalálták a részarányos megtérítést, amikor a gyógyszerek árából csak az alapanyagot téríti meg a biztosító, de a tartozékok (mint például az adalékok, a kellékek, a járulékos költségek, stb.) a beteg számlájára mennek. A laboratóriumi kivizsgálásokat is csak részben téríti meg az állam, a műtéti beavatkozásoknál pedig szintén terheket rónak a betegre. A legtöbb esetben ugyanazért a szolgáltatásért többszörösen fizet az állam vagy a biztosító, a beteg hivatalosan, illetve „borítékkal”. A rendszer korrupt, és egyelőre semmilyen jelét nem mutatja annak, hogy valamikor majd jobb lesz. Annyit tudunk csak, hogy egyre mélyebben nyúlkálnak a zsebünkben azok, akik a gyógyításunkat vállalják fel. Nekünk viszont nincs jogunk a pénzünkért kialkudni a lehető legjobb szolgáltatást. Most a SMURD-ot is megtorpedózzák, és tudatosítják bennünk, hogy Romániában nem szabad léteznie egyetlen jól működő állami szolgáltatásnak sem. S ami a legfájdalmasabb, történik mindez RMDSZ-es vezénylettel.

Share Button
Ennyien olvasták: 560

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.