Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Sok az eszkimó, kevés a fóka

Központ augusztus 21, 2014 Vélemény

MORGÓ

Sok az eszkimó, kevés a fóka

Ha minden igaz, Kelemen Hunor és Szilágyi Zsolt személyében két magyar jelöltje is lesz a novemberben esedékes államfőválasztásnak. Feltéve, ha mindkettőjüknek sikerül összegyűjteni a szükséges számú támogatói aláírásokat. Ha igen, akkor az azt jelentheti, hogy – legalábbis az első fázisban – legkevesebb négyszázezer erdélyi magyar választópolgár mutat valamiféle érdeklődést a szavazás iránt. Ha pedig legalább az aláírókat sikerül az urnák elé vinni, akkor biztos a viszonylagos siker, hisz már többen vettek részt a választáson, mint öt évvel korábban, amikor az RMDSZ jelöltjére 384 ezren voksoltak. Ne feledjük, ez még így is alig több mint a fele lenne annak a 761 ezer szavazatnak, amit 1996-ban a „szövetségi” jelöltre adtak.

 

Tekintettel a magyar közösség közélet és politika iránti növekvő közömbösségére, elmondható: egyre szűkülő érdeklődő kört kell megcélozniuk, maguk oldalára állítaniuk a jelölteknek. A kezdet nem biztató, még az aláírásgyűjtés fázisában vagyunk, máris néhány olyan esetnek lehettünk tanúi, amik előrevetítik, piszkos kampánynak nézünk elébe, amelynek során nem fogják kímélni egymást a felek. Pedig a magyar közösség szempontjából nincs különösebb tétje a választásnak, annál inkább a jelöltállító szervezeteknek.

Az RMDSZ, miután – feltételezhetően zsarolás által – sikeresen magához láncolta, kezes báránnyá szelídítette az MPP-t, most az EMNP bedarálására készül. Céljuk egyértelmű: egyedüli, vetélytárs nélküli „érdek-képviseleti” szervezetként maradni az erdélyi magyar politikai porondon. Úgy látszik, a „szövetségben” belenyugodtak abba, hogy nem képesek fokozni az egyre lanyhuló szavazói kedvet, s meg sem próbálkoznak a kiábrándult, elfásult, passzív magyarság megszólításával, felrázásával, ehelyett inkább a politikai vetélytárs mindenáron való kiiktatásával kísérleteznek. Az egyre kevesebb fókán így kevesebb eszkimónak kell majd osztozkodnia.

A Néppárt, az EP-választástól való, jelentős presztízsveszteséget okozó távolmaradása után, a számára egyetlen lehetőséget, az előre menekülést választotta, amikor úgy döntött: megméretteti magát. A kiszivárogtatott hírek szerint Orbán Viktor nem támogatja a néppárti jelöltállítást, ezt nyomatékosítandó – állítólag – forrásmegvonással is fenyegetőzött. Mindenesetre kényes helyzet: a választástól való távolmaradás esetén a román hatóságok kiszolgáltatottjává válik, hisz bármikor törölhetik az engedélyezett pártok sorából, ha viszont részt vesz, akkor a Fidesz vonja meg az anyagi támogatást, aminek várható következményei szintén könnyen kiköbözhetők.

A Néppárt kockázatos vállalkozásba kezdett, ami, ha balul üt ki – mondjuk: nem sikerül összegyűjteniük az induláshoz szükséges aláírásokat –, akár a párt önálló létének végét is jelentheti. Ez idő szerint úgy fest, számukra nincs más hátra, csak előre.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 418

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.