Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Soós Zoltán társadalmi szerződése – visszautasíthatatlan ajánlat?

Molnár Tibor május 20, 2016 Vélemény

Hétfői sajtótájékoztatóján olyan egyedülálló javaslatot tett Soós Zoltán, Marosvásárhely független polgármesterjelöltje, amilyenre eddig még nem volt precedens a város életében: tízpontos társadalmi szerződést kötne minden választópolgárral, amelyben vállalja, hogy polgármesterré választása esetén megőrzi független státuszát, egyenlő távolságot tart a politikai pártoktól, és minden vásárhelyi polgármestere lesz. (Utóbbi frázis annyira elcsépelt, hogy akár el is maradhatott volna. Evidenciákat nem mondunk, még jól hangzóakat sem. Pláné kampányban nem.)

tarssz

Továbbá, teljesen átláthatóvá teszi a közpénzek elköltését, évi rendszerességgel nyilvános számadást nyújt a fejlesztésekről és a beruházásokról, és lehetőséget biztosít a személyes számon kérhetőségre. Azt is ígéri, hogy a stratégiai döntéseket az érintett területek szakembereivel folytatott tanácskozást követően hozza meg, nem vár a beruházásokra, hanem saját maga hajtja fel a lehetséges befektetőket, valamint támogatja a zöldövezet gyarapodását és a korszerű környezetbarát technológiák használatát. Arra is vállalkozik, hogy érvényesíti a kétnyelvűséget az önkormányzat hatáskörébe tartozó területeken, és a civil szervezeteket, egyházakat és a vásárhelyi közösség minden csoportját egyenrangú partnerként kezeli. Olyan városfejlesztési stratégiát dolgoz ki, amely ösztönzi a gyermekvállalást és a fiatal családok itthon maradását.

Nos, első látásra megvettük. Túl sok konkrétumot nem tartalmaz ugyan a visszautasíthatatlannak tűnő ajánlat, de nem is baj, habár azokat könnyebb utólag számon kérni. Mint például Catalin Stoichitát (ő a hírhedt „gágöl”-ös Marian Vanghelie unokatestvére), a bukaresti ötödik kerület független polgármesterjelöltjét, aki megválasztása után, ígérete szerint, korszerű aquaparkot fog építeni a Rahova-gettó lakóinak, amerikai és dubai támogatással. Az egy számmal nagyobb marha vetélytársa, bizonyos Edu Adrian a pancsikolás helyett az éhezés megszűntetését tűzte ki céljául; megoldása egyszerűségében is zseniális: a buszmegállók mellé gyümölcsfákat ültetnének, így a buszra várók cseresznyét, meggyet, barackot, szilvát meg más gyümölcsöket eszegethetnének unalmukban. Visszatérve a mi jelöltünkre: ne felejtsük el, hogy már a kampány előtt is fákat ültetett a Budaiban, így nem kizárt, hogy megválasztása után datolyapálmák, fügefák és banáncserjék hűvösében leshetjük ama modern buszok felbukkanását, amiket a polgármesteri hivatal már rég kifizetett, de vélhetően üzemanyagra már nem futotta, mert azóta se érkeztek meg.

Soós azt is elmondta, hogy továbbra is várja a jelenlegi polgármester válaszát, akit nyílt vitára hívott ki, és akivel – többek között – arról szeretne elcseverészni, hogy mi az, ami az utóbbi tizenhat év alatt nem valósult meg Marosvásárhelyen a számtalan ígéret közül. Helyes felvetés, mert ha a megvalósult ígéretek kerülnének terítékre, nem nagyon lenne miről beszélgetni.

A hétvégi ligeti incidens után sokan már temetik a bürgermeistert. Mint köztudott, az Edda-koncert végén Pataky Ufó Attila felhívta Floreát a színpadra, aki a piros nyugdíjas-simogató zakójában fickósan fel is pattant az emelvényre, köszönteni azonban már nem tudta a tömeget, mert hangos hurrogással fogadták, gyakorlatilag kifütyülték, így szó nélkül távozott. Ami előjelnek nem rossz, ám sokkal nyugodtabbak lennénk, ha, mondjuk, a Zdob si Zdub fellépése után történt volna hasonló, hiszen az Eddára – értelemszerűen – jobbára a magyarok mentek ki, ergo ők fütyülték ki, nem a saját választói.

Nem kellett volna. Egyrészt illetlenség, másrészt meg lehet nem is üdvözölni akarta a népet, hanem elénekelni az „Edda blues” vásárhelyiesített refrénjét: Egyszer egy szép napon, tudom, hogy elhagyom a várost, ahol élek, mindent itt hagyok, mit Vásárhely adhatott, igen, holnap, holnap indulok…

 

Share Button
Ennyien olvasták: 991

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.