Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Süketek párbeszéde helyett

Központ október 13, 2014 Vélemény

A két magyar elnökjelöltnek számos olyan nyilvános beszélgetésen kell megjelennie, ahol az egyik fő attrakció éppen az zsombor_kpontáltaluk szolgáltatott magyar kártya lesz. Előre borítékolható az autonómiáról folytatott viták eredménye. Bármit is mondanak majd, egyéni karakterüktől, rátermettségüktől és párthovatartozásuktól függetlenül, a bírálatok kereszttüzét kell kiállniuk. A műsorokat követő románajkú nézők a jelöltek „pimaszságától”, a magyarok pedig éppen az ők „gyengeségétől” és „elvtelen alkukészségétől” lesznek felháborodva. Bármit is mondanak, az csak elégedetlenséget fog szülni. Persze értékelendő, hogy még az oroszlán barlangjába is bemerészkednek a közösségi célok érdekében, de felmerül a kérdés, hogy használ-e ez nekünk, érdemes-e a jelöltséggel járó „muníciót” ilyen „tűzijátékokra” pazarolni?

Mindegyik vitapartnerüknek kapóra jön ez a lehetőség, hogy ne a megvalósításaik hiányáról, a börtönbezárt korrupt párttársaikról, vagy a gazdasági helyzet kilátástalanságáról, hanem az etnikai alapú önrendelkezés veszélyeiről értekezzen. Soha nem volt, és nem is lesz olyan román politikus, aki ne csapna le teljes erővel a magyarok autonómia-törekvése által felkínált szavazatgyűjtési-lehetőségre. A román elnökjelöltek annyira „rátermett” személyek, hogy egy-egy ilyen vita alkalmával esélyt sem fognak hagyni a mieink meggyőző érvelésére. Legfennebb annak örvendhetünk majd, ha a „kínvallatást” dadogás nélkül megússzák.

A meddő viták elkerülése végett sokkal előnyösebb lenne, ha olyan szakszerű kampányt folytatnának, amelynek során egyirányú kommunikációs eszközökkel lehetőleg pozitív üzenetet juttatnának el a célközönség számára. Az államelnök-jelöltjeinknek csak jól megválogatott vitapartnerekkel és elfogulatlan újságírókkal kellene egy asztalhoz ülniük, hogy ne tudják rajtuk keresztül a nacionalista indulatokat felerősíteni. Mint a kereskedelmi hirdetések esetében, itt is az „ajánlat” vonzó részét kellene előtérbe helyezniük, a hátrányokat és a mellékhatásokat pedig mindössze „kisbetűvel” feltüntetniük. A sajtóban olyan információs anyagokat kellene szórniuk, amelyek „nyugtatólag” hatnak a román lakosságra, kihangsúlyozva az autonómia és a függetlenségi törekvések közötti különbségeket. Végső soron csak ez a módszer vezethetne közelebb a valós cél eléréséhez.

Ilyen szempontból elég jól indult a kampány, hiszen az eddigi „szakmai vitákra” nem hívták meg az oda nem illő betolakodókat. Ugyanakkor elmondható, hogy – bár kritikával is lehetne illetni mindkettőjüket – jól felkészültek, a feladatra alkalmas jelöltek. Szintén profizmusra vallanak Kelemen Hunor azon kijelentései, melyek szerint „ki fogja ábrándítani azokat, akik azt hitték, hogy (az autonómia-tervezet kapcsán) nyilvános pofozkodás fog következni”, és „nem fogja a kampányt a magyar-magyar vitára használni”. Egyik sem a mi kenyerünk, nincs is szükségünk ezekre.

Share Button
Ennyien olvasták: 737

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.