Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

„Számomra Kövér a király!”

Központ június 7, 2012 Vélemény

Laci„Számomra Kövér a király!”

Amint az köztudott: erdélyi látogatásának elhalasztására kérte hétfőn Kövér Lászlót a bukaresti törvényhozás két házának elnöke. Kövér a hétvégi választásokra készülő Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként érkezett Maros megyébe, ahol a párt néhány kampányrendezvényét tisztelte meg jelenlétével.

A két román házelnök, a nevetségesség határát jócskán súrolva, arra kérte Kövért, hogy egy, a választások utáni időpontra halassza látogatását. Ezt a nagyvonalúságot! A két díszpinty szerint a választások után már jöhetne, akár kampányolni is… Nem tudni, saját kútfőből merítettek az okosok, vagy súgtak nekik… Én az utóbbira tippelek. Ha pedig így van, akkor az is világos, ki lehetett a súgó… Mondjam, ne mondjam? Mondom: az RMDSZ! Nem is nagyon titkolták, maga Kelemen Hunor pártelnök jelentette ki a tévé nagynyilvánossága előtt, hogy helyteleníti Kövér részvételét a kampányban. Hasonlóképpen vélekedett helyettese, Borbély László is. Bezzeg Gyurcsány jöhetett. Nem csoda, hasonszőrűek. Amiként Medgyessy, Kuncze, Eörsi is. Most annak (is) iszák a levét…

Elmondok egy történetet, talán ide tartozik. Hónapok óta „na, kire szavazunk, szerkesztő úr?” kérdéssel szólít meg újdonsült kövesdombi ismerősöm, egy hatvan körüli öregúr. Mesélek neki ezt-azt, meghallgat illedelmesen, aztán fejcsóválással válaszol, s rendszerint egy „majd elválik”-kal búcsúzik. Ezúttal alighogy meglát, messziről integet. “Döntöttem, szerkesztő úr!” – adja tudtomra, s elmondja, hogy az utóbbi húsz esztendő számára legdrágább ajándéka, hogy megkapta a magyar állampolgárságot, amiről sokáig azt hitte, számára elérhetetlen. Tudja, ezt elsősorban a magyar kormánynak, kormánypártoknak köszönheti, ezért háborította fel az a mód, ahogyan annak egyik kiemelkedő egyéniségéhez viszonyul a román hatalom, és annak mindenkori szekértolója, az RMDSZ… Szerinte őket terheli a leginkább a felelősség a cirkuszért, hisz ők voltak azok, akik Nyirő kapcsán a nyilasozást elkezdték.  „Annyi jóhírűnek mondott jogászuk van – köztük az egyik vásárhelyi polgármester-jelölt –, tudniuk kellett volna, hogy jogerős ítélet hiányában, mindenki ártatlan” – érvel. Elmondja: azok közé tartozott, akik nem értették, minek annyi erdélyi magyar politikai párt, akik – anélkül, hogy különösebben tájékozottak lettek volna – azt hangoztatták: az összefogás mindenek felett! „Most azt mondom: aki az egyik legkarakánabb, legszókimondóbb, s tettei által is bizonyítottan a legelkötelezettebben mellettünk kiálló magyar politikust bántja, az nekem nem lehet barátom, az ne kérje az én szavazatomat” – fejti ki véleményét.  

„Számomra Kövér a király!” – jelenti ki ellentmondást nem tűrő hangon. Eddig nem ismerte közelebbről az MPP-t – mondja –, de ha egy Kövér kaliberű politikus tiszteletbeli elnökként közösséget vállal velük, akkor ő rájuk szavaz. „A többi majd elválik” – mondja búcsúzóul.


Share Button
Ennyien olvasták: 541

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.