Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Székelyföld többet ér és többet érdemel

Ferencz Zsombor szeptember 19, 2015 Vélemény

zsombor_kpontSzükségünk van az anyaországra. Szükségünk van Kolozsvárra, Váradra, a Partiumra, a szórványra. De leginkább a székelyföldi hazára, a tömbmagyarságra. A Szent Anna-tóra, a Gyilkos-tóra, a Medve-tóra, a sóbányára, Csíksomlyóra, Bálványosra, Tusnádra, Hévízre, a Rétyi Nyírre, Korondra, a Hargitára. A székely viccekre, a kürtős kalácsra, a hokicsapatokra, a borvízforrásokra, a sípályákra, a szürkeállományra és „mind az ezer székely leányra”. Mindenre és mindenkire, székely identitással.

Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre ezeknek az értékeknek a megőrzésére, kiaknázására és továbbfejlesztésére? Anyaországi támogatások, magyar többségű önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek, politikai pártok, intézmények. Mindezek ellenére a lehetőségekhez képest nagyon gyengén állunk. Hiábavaló a sokféle igyekezet, ha nincs egy közös cél, egy összehangolt cselekvési terv. A politikai próbálkozások főleg a választások idején kerülnek felszínre, és általában a „taktikai megfontolások” útvesztőiben rekednek. Bár szükség van ezekre is, gyakorlatilag nem mozdítják az ügyünket előre. Sokan és sokféleképpen harcolnak az autonómiáért, egyelőre nagyon csekély eséllyel.

De mi lenne, ha a megvalósítható, gyakorlati lépések nemcsak a kisebb közösségek és vállalkozások érdekeit követnék, hanem a tágabb értelemben vett székely perspektívának is megfelelnének? Jó lenne, ha a sepsiszentgyörgyi sikereket az egész régió a magáénak tudhatná, ha az „igazi csíki sört” nem csak anyagi megfontolások alapján palackoznák, ha a székelyföldi önkormányzatok a határozataikat összehangolnák. Szükség lenne egy egységes arculatra (nem csak a székely zászlóra), amely a sajtóban és a nyilvánosság előtt megmutatkozna. Egy turistacsalogató stratégiára, a színházi műhelyek kölcsönhatására, az iskolák közötti cserekirándulásokra, az értékeink felmutatására.

Valóban sokat tesznek ebben az ügyben a politikai pártok, az egyházak és az önkormányzatok vezetői, a kulturális élet személyiségei, a Székely Nemzeti Tanács, a magyar szervezetek. Ki ahogyan tud, ki ahogyan éri. Addig, amíg ezek a próbálkozások csak szerteágazó módon, vitatható minőségű, gyakran egymásnak ellentmondó, egymást gyengítő hatással bírnak, nem lesz előremozdulás semmilyen szinten. Amíg az egyéni politikai ambíciók, a kisközösségi (anyagi) érdekek rövidlátó stratégiái képezik a „székely furfang” alapelemeit, nem várhatunk az eddigieknél jobb eredményekre. Pedig tényleg a kezünkben van a sorsunk, még akkor is, ha sok szempontból leigázzák kis nemzetünket. Egyelőre nincs esélyünk a teljes körű autonómiára, de a meglévő eszközeinkkel hatékonyabban kell bánnunk az erdélyi magyarság végvárának, Székelyföldnek a megerősítése érdekében.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 937

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.