Központ
2020. szeptember 25. péntek, Eufrozina, Kende

Szigorúan megszüntetett vonatok

Molnár Tibor december 15, 2017 Vélemény

A vásárhelyi (vidrátszegi) reptér bezárása után kvázi egy évvel újabb hideg zuhany érte a „kedves marosvásárhelyi” utazóközönséget: az új vasúti menetrend hatályba lépésével múlt vasárnaptól megszűnt a közvetlen vonatjárat Marosvásárhely és Budapest között, azaz a Vásárhelyről Magyarországra vonatozás ezután kizárólag úgy lehetséges, ha az utasok elhaladnak Kolozsvárra – egy másik vonattal, busszal, stoppal vagy amivel érik –, és ott felszállnak a budapesti járatra. (Csak „érdekességképpen”: nemrég a Marosvásárhely és Bukarest közötti, közvetlen éjszakai vonatjáratokat is felszámolták, így immár mindkét főváros kényelmes és gyors elérési lehetőségét, ha nem is lehetetlenítették el totálisan, de nagymértékben megnehezítették számunkra.)

A MÁV (Magyar Államvasutak) kommunikációs igazgatóságának közleménye szerint azért döntöttek a Marosvásárhely–Budapest közvetlen járat megszüntetéséről, mert a CFR Călători (Román Személyszállító Vasúttársaság) arról tájékoztatta a MÁV-START képviselőjét, hogy „mozdonyproblémákkal” küzd, minek következtében saját hálózatán csak olyan dízelmozdonyokat tudna biztosítani, amelyek nem alkalmasak a vasúti kocsik megfelelő energiaellátására. Vagyis a lényeg: a már megejtett decemberi menetrend-változtatást követően megszűnt a közvetlen (átszállás nélküli) eljutási lehetőség Marosvásárhelyről Budapestre, de a CFR nagylelkűségének hála egy Interregio járattal továbbra is eljuthatunk Kolozsvárra, ahol egy-két-öt óra várakozás után felcuccolhatunk egy nemzetközi vonatra.

Lapzártánkig az RMDSZ-es honatyák és honanyák közül egyedül Csép Andrea Maros megyei parlamenti képviselő reagálta le a történteket, aki, hangot is adván nemtetszésének, az alábbiakat posztolá a Facebook-oldalára: „Holnaptól megszűnik a közvetlen vasúti járat a Marosvásárhely–Budapest útvonalon, az érvénybe lépő vonatok menetrendjének megváltozása során! A vasúti kocsik, amelyeket eddig Kolozsváron hozzácsatoltak a járathoz, kényelmet és civilizált utazási körülményeket biztosítottak az utasok számára. Az már nem vigasz, hogy ennek helyében a Román Vasúti Társaság összeköttetést biztosítana a Marosvásárhely–Kolozsvár és vissza útvonalakra. Ez a megoldás az utasoknak plusz időt és fizikai megterhelést is jelenthet. Nem tudok egyetérteni ezzel a döntéssel, hiszen ez újabb gondot jelent Marosvásárhely lakosságának és nemcsak! Elutasítom, hogy napról napra annak legyünk tanúi mindannyian, hogy Maros megyét teljesen elszigetelik infrastrukturális szempontból a nemzetközi forgalomtól. Nincs repülőtér, nincs autópálya, nincs vasúti hálózat, elfogadhatatlan! Emiatt jövő hét folyamán utánajárok, hogy kiderítsem a kialakult helyzet okát, és javasolni fogom ennek mielőbbi megoldását.”. Csép a Maszolnak elmondta azt is, hogy a szállításügyi miniszterhez fordult kérdéseivel, akitől arra vár választ, hogy mikor szándékoznak korszerűsíteni a Déda és Székelykocsárd közötti szakaszt, valamint azt is megígérte, hogy a Román Vasúttársaság igazgatóját is meg fogja keresni.

Ez utóbbit kíváncsian várjuk, mivelhogy immár több mint két éve, 2015 júniusa óta egy magyar ember vezérigazgatja a CFR Călători-t, bizony, a csíkszeredai illetőségű Iosif Szentes. Aminek fényében vagy árnyékában már az is érthető, hogy (Csép Andreát kivéve) RMDSZ-ék miért kussolnak úgy az üggyel kapcsolatban, mint a bekakkant macska: Szentest ők csüccsentették anno a CFR vezérigazgatói székébe – amikor a korábbi belügyminiszter Ioan Rus cimborájuk a Ponta-kormány közlekedési tárcáját miniszterelte. Szentes aztán utólag kiiratkozott az RMDSZ-ből, és ugyanazzal a lendülettel beiratkozott a PSD-be, de továbbra is vezérigazgató maradt. Intenzív fészbukos életet él, például tavaly nyáron is posztolt néhány képet, leamortizált-agyonszemetelt vagonokról, az alábbi kedves szöveggel megtoldva: „Prima dată trebuie să ne civilizăm noi toți ca şi călători, apoi să avem pretenții de a beneficia de trenuri ca în Occident” (magyarul kábé: Először az utasok kéne megtanuljanak civilizáltan viselkedni, és utána elvárhatnák, hogy nyugati színvonalú legyen a vasúti közlekedés; értsd: ha majd a disznók nem disznólkodják össze az ólat, akkor esetleg röföghetnek jobb moslékért és tisztább vályúkért).

Konklúzió: ha az említett vonatjárattörlés nem is annyira vastagon az RMDSZ s(z)ara, mint a repülőteres mizéria, úgy félvastagon mégiscsak az övék. Apropó, repülőtér: senki ne gondolja, hogy a Peti András által „menedzselt” reptéren a kifutópálya-meghosszabbítást és egyéb (jobbára fölösleges) felújítási munkálatokat követően – amelyek finalizálását jövő januárra ígérik – helyreáll majd a status quo, mert ilyesmiről szó sincs! A Wizz Air ugyanis nemrég bejelentette, hogy a budapesti járatot leghamarabb 2018 szeptemberén indítja majd újra Vásárhelyről, azt is csak heti két alkalommal, ellenben a fontos, úgymint a frankfurti, madridi, párizsi, római meg satöbbi járatait továbbra is Kolozsvárról közlekedteti. Magyarán: ha nem jelentkezik be hozzánk hamarosan egy másik fapados légitársaság, például a Ryanair, akkor a vásárhelyi reptérnek egyszer s mindenkorra csengettek, hosszúkifutópályástól-mindenestől.

Hacsak nem érkezik meg a „Doki”, a Vissza a jövőbe című film harmadik részének a végén használt repülő mozdonyával, mert azzal a vásárhelyi légi és vasúti közlekedési problémák egy csapásra megoldódnának!

Fotók: www.zsomborferencz.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 949

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.