Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Szobornézőben

Központ március 7, 2013 Vélemény

LaciokSzobornézőben

Tavaszi sétánkat folytatva, hadd térjek ki a vásárhelyi szobrokra, emlékművekre. A ’89-es politikai változások után bizonyos szempontból pótolni próbálták a hiányokat, számos figyelemre méltó alkotás került a közterekre, igaz, van köztük olyan is, amelynek kihelyezése komoly ízlésbeli és etikai kételyeket vet fel. Úgy vélem, ha már Mihály vitéz szobrának felállítása mellett döntöttek, akkor eredeti alkotást kellett volna megrendelniük a városvezetőknek, s nem egy olyan másolatot, amihez hasonló még féltucatnyi áll itt-ott az országban. A „klasszikust” idézve: Vásárhely többet érdemel.

Sétánkhoz, illetve megfigyeléseinkhez visszakanyarodva, ami a legszembetűnőbb: a magyar vonatkozású szobrok teljes hiánya a főtérről. Száz évvel korábban egész alakos szobra állt ott Bem apónak (1880. október 17-én avatták), Kossuth apánknak (1899. június 11-én leplezték le), s emlékműve Petőfinek (az obeliszket 1912 novemberében emelték), de ott állt Bodor Péter zenélő kútja is. Az első világháborút követő impériumváltás után, 1919. március 28-án, az éj leple alatt a főtéri szobrokat lerombolták, visszaállításukra azóta sem került sor. Helyükre, az éppen aktuális politikai szélfúvás szerint, illetve az etnikai arányokban beállt (államilag erőltetett) változások előfutáraként megjelent az ortodox és a görög-katolikus katedrális, a Román katona emlékműve, az Avram Iancu-szobor, a Városháza előtti „anyafarkas”, valamint az Emil Dandea-szobor. S bár az 1989-es politikai fordulat utáni megváltozott körülmények között akár az is elvárható lett volna, hogy visszaállítsák a korábban lerombolt szobrokat, erre nem került sor. De még magyar vonatkozású emlékmű sem kerülhetett a főtérre, csak az azt övező mellékutcákba. A legbosszantóbb, hogy a Bernády-szobornak sem találtak helyet például az általa építtetett Városháza vagy Kultúrpalota előtt, esetleg közelében. Pedig ha valaki, akkor Bernády megérdemelné, hogy méltóképpen emlékezzünk rá.

Sajnos, a vásárhelyi magyarság politikai érdekképviseletének nem futotta erre érdekérvényesítő erejéből. Az előzmények ismeretében bizakodásra sincs túl sok okunk.


Share Button
Ennyien olvasták: 409

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.