Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Tenyérjóslástól a maroktelefonig

Központ június 26, 2014 Vélemény

FerenczZsomborTenyérjóslástól a maroktelefonig

A tenyerünkön található ráncok tanulmányozása által a jövőnket jósolják meg az erre szakosodottak. Amint eléjük tárjuk a kezünk belsejét, az életvonalunk, a sorsvonalunk vagy a szívvonalunk alapján felderítik, milyen hosszú életre, hány szerelemre és mennyi pénzre számíthatunk. A tenyérjóslás nem került be a tudomány legfontosabb érdeklődési területei közé, ellenben kialakult egy olyan, szintén a tenyerünkön hordozható eszköz, amely a jövendőmondás egyik új, alapvető forrását képezi: az okos- vagy maroktelefon. Ez a készülék a jelenkor egyik legfontosabb fejlesztése, amely magába foglalja az elmúlt évszázad távközlési és informatikai találmányait: a telefont, a rádiót, a televíziót, a számítógépet és a nyomkövetőt. Az okostelefonok között fennálló több síkú, szinte állandó jellegű kapcsolatok olyan „kézvonalakat” képeznek azok felhasználójáról, amelyek az illető személy múltjáról, jelenéről és jövőjéről is árulkodnak.

 

Az internethasználati szokásainkból kiindulva, az „újkori tenyérjósok” könnyen megállapíthatják, hogy nagyjából mikor és hol fogunk tartózkodni, kivel, vagy milyen személlyel fogunk találkozni, milyen tevékenységeket fogunk folytatni. Azt is tudják, hogy általában mikor fekszünk le, mikor kelünk fel, mennyire veszélyes az életünk, hova utazgatunk és milyen az egészségi állapotunk. A „tenyerünk vonalaiból”, a másokéval összehasonlítva, olyan következtetéseket tudnak levonni, amelyek alapján előrevetítik egy-egy valószínűsíthető esemény bekövetkeztét. Például egy új párkapcsolat kialakulását, egy szakítást, egy új magánéleti vagy munkahelyi problémát, egy balesetet, egy születést vagy egy halált.

Ezt a „kézolvasói” munkát egyesek titokban, az érintett személyek értesítése nélkül végzik. Ők a hírszerzők. A munkájuk során a legtöbb esetben unalmas, semmitmondó információkat gyűjtenek, de néha különleges, fontos eseteket is felgöngyölítenek. Mint a vérbeli halászok, ők is csak a nagy halakra epedeznek, így aztán a kisebbeket leakasztják a horogról, és visszadobják, hadd ússzanak tovább a vízben. A „kifogott nagy halaknak” azonban sokáig kell a szárazon heverniük az ellenük felhozott bizonyítékok következtében. Ilyen szempontból nagy előnnyel járna az érintett személyek részére, ha kizárhatnák a nyomonkövetésüket. Ám úgy, ahogy a kéz a munkavégzés legalapvetőbb eszköze, az okostelefon is a mai társadalom egyik leglényegesebb kelléke. Az ezektől való megszabadulás fogyatékossággal járna. Így aztán nem marad más hátra, mint úgy élni az életet, mint egy, a nagyvilág elé kitárt könyv, amelyre nem biztos, hogy jut olvasó, de bárki számára elérhető, tanulmányozható. Ha pedig paranoiás odafigyelés árán elrejtjük a kézvonalainkat, eltitkoljuk az okostelefonos-számítógépes szokásainkat, megnehezítjük ugyan a tenyérjósok munkáját, de úgy is csak egy kiismerhető, nyitott könyv maradunk.


Share Button
Ennyien olvasták: 356

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.