Központ
2020. szeptember 30. szerda, Jeromos

Terrorhiszti

Molnár Tibor december 11, 2015 Vélemény

Amilyen profi, agilis és vigiláns a román terrorelhárítás, főleg az utóbbi időben, szinte érthetetlen, hogy más országok terrorelhárítói miért nem hozzánk járnak továbbképző szemináriumokra: hol bombamerényletre készülő székely terroristát fognak, hol az Iszlám Állammal szimpatizáló tinédzsert kapcsolnak le, hol pedig – Vásárhelyre zoomolva – bombagyanús bőröndöt találnak egy barkácsnagyáruház parkolójában. Az ember újabban félve keres rá az interneten olyasmikre, mint ISIS, dzsihád, öngyilkos merénylő satöbbi (nem mintha vizitába készülne Szíriába a csávókhoz, puszta kíváncsiságból), nehogy kommandósok rúgják rá az ajtót. Sőt, már a szemetet is inkább sötétedés után visszük ki, hiába nem javallott a babona szerint, nehogy egy, a szemközti tömbház tetején hasaló mesterlövész bombának vélje a fekete, gyanús csomagot, és leszedjen, vagy jobb esetben lábon lőjön.

Közben kedden kiderült: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai tudtak arról, hogy lehallgatják őket, és csak „heccelni” akarták a román hatóságokat, amikor arról beszéltek, hogy felrobbantanak egy „pizza” névre keresztelt, házi készítésű bombát a városban a nemzeti ünnepen. Bizonyosságot akartak szerezni róla, mondták, hogy „mennyire” figyelik őket. Na, ennyire! Ha valóban akartak volna valamit, állítják, akkor azt nem nyilvános helyen beszélik meg, tudva, hogy lehallgatják őket, hanem kint a természetben, kikapcsolt telefonokkal. Erre meg jön a terrorelhárítás, és azt mondja, hogy „azt akárki mondhassa”. Nem kizárt, hogy Beke Istvánt végül egyszerűen dühből tartóztatták le, amiért ilyen csúnyán rászedték őket a fiúk, mert a petárdás sztori nyilván és egyszerűen nevetséges. Példát akartak statuálni, és fognak is, hogy velük ne szórakozzon senki. Ugyanakkor, a román média normálisabb (tört)része óva int attól, hogy bárki is összemossa a magyarokat a terrorizmussal. Ami nemes gesztus, és köszönjük szépen, csakhogy ezzel is van egy kis bibi: ha elég sokszor szerepel egy mondatban a „magyar” és a „terrorista” szó, a kontextus már tulajdonképpen másodlagos…

Egy román lapban pszichológusokat is megszólaltattak a Beke-ügy kapcsán, és egyikük azt találta mondani: a magányos terroristákat könnyebb elkapni, azokat nehéz, akik csoportosan tervezik elkövetni az akciót. Sok szamárságot mondtak és írtak már pszichológusok, de ez mindenképp benne van a top3-ban, hiszen Móricka is tudja, hogy pont fordítva: a magányos farkast a legnehezebb kiszűrni. Aki nem kommunikál senkivel, nem beszél róla senkinek, hanem egy szép napon egyszer csak gondol egyet, és elindul mészárolni egy évek óta rejtegetett gépfegyverrel, mint például az a marokkói fickó a nyáron, akit a véletlenül szintén az Amszterdamból Párizsba tartó vonaton utazó szabadságos amerikai katonák térítettek jobb belátásra. A gruppen-merényleteknél az egyik legnagyobb „veszély” pont az, hogy egyikük, a leggyengébb láncszem az utolsó pillanatban beparázik, és felnyomja az egész díszes társaságot. Habár dzsihadistáknál ez nem kánon, de volt már rá példa.

Az őrizetbe vett olténiai ISIS-szimpatizáns siheder már más tészta, mint a mi székely „terroristánk”, mivelhogy ő – legalábbis az előzetes titkosszolgálati jelentés szerint – nemcsak lájkolgatta őket a fészbukon, és lefejezős videókat posztolgatott passzióból, hanem kapcsolatba is lépett velük: meghívta a rosszaságokat magához Krajovára, és öngyi merénylőnek is ajánlkozott. Íme, az internet egyik áldása a sok közül: aki akar, pillanatok alatt kapcsolatba léphet a földkerekség legelvetemültebb, legfanatikusabb gyilkosaival, akár a világ másik végéből is. Vagy, bárki rendelhet karácsonyi csillagszórót és szilveszteri petárdát, mondjuk Kínából. Már ha ezek után mer!

 

Share Button
Ennyien olvasták: 940

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.