Központ
2020. október 20. kedd, Vendel

Teszik, mert tehetik

Központ február 13, 2014 Vélemény

MORGÓ

Teszik, mert tehetik

Újratárgyalná az RMDSZ a Maros megyei önkormányzat alelnökének hatásköreit – tudtuk meg a „szövetséghez” közeli hírforrásokból. A feltételes módban megfogalmazott óhajt Brassai Zsombor megyei elnök tárta a köz elé. Csak mellékesen jegyezném meg: ezek szerint a lemondott Lokodi korlátozott hatásköreivel meg voltak elégedve, legalábbis azokat nem nagyon akarództak újratárgyalni…  Majd meglátjuk, engedi-e a főgóré Dobre, hogy zavarják (hatás)köreit.

 

 

Az sem mellékes kérdés: kinek a részére szeretnének szélesebb hatásköröket kicsikarni? Azon túlmenően, hogy a megyei önkormányzat jövendő alelnöke az illető. Hát – ha lenne még, aki ne tudná – Kelemen Mártonnak. Hogy ki az illető, milyen előzetes „mozgalmi” múlt, szakmai teljesítmény, vezetői képességek alapján esett rá a választás? Kívülről és távolról úgy tűnhet, ha nem is az egyetlen, de a legfőbb erénye, hogy a Kelemen Atilla parlamenti képviselő, egykori megyei RMDSZ-elnök fia. Hát bizony nyomasztó örökség, mert lehetnek ugyan nézetkülönbségek az apa politikai, közéleti teljesítményének megítélésében, de az vitathatatlan, hogy egyik meghatározó alakja volt az utóbbi közel két évtized vásárhelyi történéseinek. Ha engem kérdeznek, azt tanácsolom a fiatalembernek, amiként minden hozzá hasonló helyzetben lévőnek is: várja meg, amíg atyja teljesen visszavonul, s csak azután vállaljon vezető politikai, közéleti szerepet. Már csak azért is, hogy fel se merülhessen a nepotizmus vádja. Ami nemcsak az érintett személy, hanem a jelölő szervezet, esetünkben az RMDSZ számára is módfelett kényelmetlen. Feltéve, ha egyáltalán foglalkoztatják-e az RMDSZ mostani és egykori vezetőit a hasonló meggondolások, aggodalmak. A jelek szerint egyáltalán nem.

Nem egyedi eset a Kelemen Mártoné, mindössze az utolsó a sorban. Idézzük csak fel, miként történt annak idején az elnökváltás az RMDSZ csúcsán, amikor a távozó Markó már jó előre kiszemelt utódjára hagyományozta a tisztséget. Aztán következett a marosvásárhelyi szervezet, ahol Borbély László embere, korábbi táskahordozója, Peti András lett az elnök, később meg ugyanő az alpolgármester. Elődje, az „aranyszájú” Józsa Tibor a közbeszéd szerint Frunda Györgynek köszönhette székét, amit aztán, korábbi ígéretéhez híven, „le is mondott”. És a sor még sokáig folytatható. A jelenlegi és korábbi megyei és vásárhelyi önkormányzati képviselőket – egy-két szabályt erősítő kivételtől eltekintve – egytől egyig könnyűszerrel besorolhatnánk valamely befolyásos RMDSZ-vezető táborába, klientúrájába.

Hát így folynak a mindennapok a „szövetségben”, így ítélik oda kényük-kedvük szerint, hagyják örökül sarjaikra a vezető tisztségeket, a befolyással és egyéb anyagi természetű előnyökkel járó önkormányzati és államapparátusi vezetői pozíciókat. Csak úgy, mert tehetik.

Share Button
Ennyien olvasták: 348

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.