Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Tiszta lappal, avagy lenullázva minden szinten

Központ január 18, 2013 Vélemény

Ferenc ZsomborTiszta lappal, avagy
lenullázva minden szinten

Új fejezet kezdődik a marosvásárhelyi RMDSZ életében. Felszámolták a választott helyi testületeit, és egy bizottságot neveztek ki azok újraszervezésére. A város magyar lakosságának a legnagyobb része mostanáig sem vállalt aktív közéleti szerepet, de valószínűleg a kétségbeesett intézkedés ellenére sem lesz ez másként. Mindemellett városunkban van az RMDSZ egyik leghűségesebb szavazótábora. Csökkent ugyan a „magyar pecsételők” létszáma, de az „új pártok” sorozatos kudarca jól jellemzi a vásárhelyiek hozzáállását.

Nem volt bennünk fogékonyság az új – valós vagy éppen csak annak vélt – alternatívákkal szemben, és ugyanakkor „hidegvérű pragmatizmussal” jutalmaztuk az eddig (balul) kormányzó, megújulásra képtelen alakulatot. Most pedig, viszonylagos sikerei ellenére, „lenullázták” a vásárhelyi RMDSZ-szervezetet, és elismerték ezáltal, hogy komoly problémákkal kell szembenézniük. Ha egy objektív elemző számára a választók elégedetlensége jelentené a legnagyobb kihívást, ebben az esetben inkább a szervezeten belüli fejetlenség és széthúzás követelte meg a drasztikus és egyben antidemokratikus lépést. Milyen szervezet lehet az, amely éppen a legnagyobb szavazóbázissal rendelkező központjában nem tudja biztosítani a zökkenőmentes tevékenységet? Milyen érdekképviseleti szövetség az, amely a saját (városi, megyei és országos) vezetői között sem képes harmóniát teremteni? Milyen erőt tud felmutatni egy olyan alakulat, amely a belső gondjaira sem találja a megoldást?

Eközben pedig megfosztották a hatalom kegyeitől az eddigi haszonélvezőket, tehát minden szinten megroskadt a kormányzásra berendezkedett „építmény”. Itt állunk a néhány fős, ellenzéki sorsra ítélt parlamenti képviselettel, és a „játékszereitől megfosztott”, bársonyszékhez szokott, szoktatott RMDSZ-funkcionáriusokkal. Eljött annak az ideje, amikor nem a központi pénzekre kellene alapozni a munkát, hanem a magyar lakosság érdekeire és a civil szférára, amikor már nem a mindenkori hatalommal való lepaktálás kellene legyen a cél. Egy új, időtálló, független identitást kellene megszabjanak maguknak azok, akik a romániai magyarok képviseletét felvállalták. Vagy tovább sóvároghatnak az elvesztett hatalmi pozíciójukért a keserű ellenzék berkeiben.

Az „elnéptelenedett néppártok” még a négy évvel korábbi szintre sem jutottak el. Az RMDSZ-t támogatók kiábrándultsága önmagában nem volt elegendő a szavazatgyűjtéshez. A „csíkkarcfalvi dzsentri” és hadserege látványos csapásokat mért a „demokrácia központokra”. Van, aki „emigrált”, van, aki „lepaktált az ördöggel”, és van, aki mély hallgatásba menekült. Egy olyan kártékony magyar-magyar harc folyt, amelyben több fontos személyiségünk is elvérzett, amelyben számos nemzeti kérdést a sárba tiportak, amelyben a legnagyobb ellenségünk a saját nemzetünk volt. Az erdélyi magyar ellenzék (is) lenullázódott. Mostantól nagyobb odaadással végezhetik a közösségi munkájukat. A jobb- és baloldalon egyaránt ideje volna új fejezetet nyitni. Így sokkal látványosabb eredmények elé néznénk, mintha a régi történetet folytatnánk.

Share Button
Ennyien olvasták: 439

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.