Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Tisztul a kép

Központ március 14, 2013 Vélemény

LaciokTisztul a kép

Bár bosszantó a vasárnapi autonómiatüntetés körüli számháború, azért, valljuk be, nem szokatlan, mondhatnák akár azt is, szinte természetes. Attól függően, ki honnan nézi, az egyik oldal, a szervező, szokás szerint felfelé kerekít, az ellenérdekelt oldal pedig lefelé. Nos, egyezzünk meg abban, ha harmincezren nem is, de azért ötezernél sokkalta többen voltunk. Ezzel bárki, aki valaha járt futballmeccsen, például a vásárhelyi stadionban – a régire gondolok persze – egyetérthet.

Az akció sikere minden eddiginél nagyobb lendületet adhat az autonomista mozgalomnak. Az RMDSZ viszont meglehetősen kényes helyzetbe manőverezte magát. Köztudott: országos vezetői – Markó, Kelemen, Borbély, Verestóy – elutasítólag nyilatkoztak, mondván „nem akarnak mások utánfutói lenni”, s a távolmaradásra biztatták a tagságot. Nos, a jelek szerint elszámították magukat – nem is kicsit, nagyon! Ezek után az RMDSZ-nek le kell mondania arról a tévhitről, hogy az erdélyi magyarság egyetlen „legitim képvislőjeként” kizárólag ők képesek tömegeket megmozgatni, egyedül nekik van tömegbázisuk. Azért az sem hallgatható el, hogy a központi sugallat ellenére is – belső meggyőződésből vagy csupán számításból – voltak, akik megjelentek a Postaréten. Tamás Sándor és Borboly Csaba, Kovászna, illetve Hargita megye önkormányzati elnökökre, illetve Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Ráduly Róbert csíkszeredai polgármesterekre gondolok elsősorban, meg a mezei tagokra, akik szép számban vettek részt a tüntetésen. Ide sorolhatók a vásárhelyi „alternatívok” is, akik az új városi elnökkel szembemenve, maguk is a részvételt választották.

A vasárnapi esemény után tisztult a kép, körvonalazódnak a frontok, jól látszik, mely oldalon kik és ki, mi mellett sorakoznak fel. Az RMDSZ – feltehetőleg az újabb kormányzati részvétel reményében – a Ponta-kormány, a posztkommunista PSD kegyeit keresve szembement az erdélyi magyar fősodorral, az autonómia, különösen Székelyföld autonómiája mellett hitet tevők táborával. Abból, hogy korábban Mesterházyt látták vendégül Kolozsváron, abból, hogy az MSZP éppen a PSD-elnök Pontát hívta meg kampánynyitó „évértékelőjére”, nos mindebből világosan kitűnik az RMDSZ posztkommunisták iránti elkötelezettsége. Ez, gondolom, tiszta sor.

Amiről ajánlatos lesz nem megfeledkezni majd a jövőben. Különös tekintettel a következő évben esedékes EP-választásokra. Meg úgy általában.


Share Button
Ennyien olvasták: 483

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.