Központ
2020. szeptember 22. kedd, Móric

Tisztul vagy tovább bonyolódik? 

Szentgyörgyi László szeptember 27, 2018 Vélemény

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Áll a bál a vásárhelyi RMDSZ-ben, folyik a felek közötti adok-kapok, kétségbeesetten próbálja ki-ki a maga álláspontját igazolni. A konfliktus kirobbantó oka: Dél-Korea. Pontosabban a világbéke. Lám, lám nemzetközi tényezővé avanzsált a „Szövetség”, legalábbis annak vásárhelyi leágazása. Ha mégsem lenne érthető, miről is van szó, akkor szűkítem a kört: a „mennyek hírvivője” által összetrombitált békekonferencia, amelyre a fényes tekintetű vásárhelyi albíró, név szerint Makkai Gergely is fontosnak tartotta, hogy megjelenjen. Olyannyira, hogy négy alkalommal is a tanács napirendjére tűzte a meghívás megtárgyalását. Azaz addig szavaztatta az önkormányzati képviselőket, amíg az általa kívánt döntés meg nem született. Ügyes, így kell ezt csinálni. Hogy kitől tanulhatta ezt az alpolgármester? Nehezen hihető, hogy a Szent György-lovagrendben preferált lenne az eljárás…

Egyébként már a tavalyi kiruccanás sem nyerte el az adófizetők egyöntetű rokonszenvét. Amiben feltehetőleg komoly szerepe volt a kirándulást ellenző Szabad Emberek Pártja (POL) képviselőtestületi frakciójának, illetve az ügyet megszellőztető médiának is… Idénre azonban nem várt akadályok gördültek a „békeharcosok” dél-koreai útja elé, most először az RMDSZ-ben is elhangzottak a kirándulás hasznosságát vitató vélemények, maga a városi szervezet próbálta visszatartani a világbéke elszánt harcosait, mármint Makkai Gergelyt és Bakos Leventét a költséges és fölösleges úttól. Vass Levente, a városi szervezet elnöke azzal próbálta menteni a helyzetet, hogy felszólította a kirándulókat, az útiköltséggel azonos összeggel támogassák a Református Kollégium sportpályájának felújítását. A marosvásárhelyi választmányi elnök, Kozma Mónika pedig levélben fordult a tízfős önkormányzati képviselőcsoporthoz ez ügyben, de ő sem talált meghallgatásra.

Első látásra úgy tűnik, „otthonülők” és „kirándulók” között folyik a küzdelem, de akár azt is mondhatnánk, két alapállás, életszemlélet, stílus ütközésének vagyunk a szemtanúi: az egyik a közösségi érdekek szolgálatát tartja a legfőbb céljának, a másik kizárólag a saját pitiáner érdekeit követi jobb ügyhöz méltó kitartással, mindenáron. Ez utóbbiakhoz csatlakozott a két turista, Makkai Gergely és Bakos Levente, akik ezzel – magyarán: a közpénzekhez való felelőtlen viszonyulásukkal – gyakorlatilag kiírták magukat politikából. Legalábbis jobb helyeken cselekedetüknek ez lenne az elkerülhetetlen következménye.

És még valami: Vass Levente és Kozma Mónika említett állásfoglalásaikkal igen jól pozícionálták magukat az RMDSZ-en belül folyó hatalmi harcban. Sokkalta jobban, mint Péter Ferenc, a megyei elnök, akit az érintettek a kirándulást megszavazók hátterében sejtetnek. Úgy fest, előbbiek – az ügy kimenetelétől, azaz Makkai és Bakos politikai karrierjének alakulásától függetlenül – ezt a csatát megnyerték. A háborúnak azonban még nincs vége… Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 1197

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.