Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Titanic-effektus

Központ november 7, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborTitanic-effektus

Talán nem volt annyira jó, mint amennyire híres és sikeres, de a Titanic című film minden idők egyik legnépszerűbb alkotása. Ugyanúgy, a témájául szolgáló tragédia az egyik legmegrázóbb eseményként került be a történelemkönyvekbe. James Cameron alkotása szubjektív megközelítésben mutatja be a nézőknek, hogy milyen könnyen kerülhet valaki nagyon magas pozícióból „nagyon mélyre”, és milyen az, amikor nem használ sem a pénz, sem a befolyás, sem a hatalom.

 Vannak helyzetek az életben, amikor valóban mindenki egyformán fontos (vagy jelentéktelen). A megrázó jelenetek egy olyan meggyőződést sugallnak a nézőknek, hogy nem érdemes fölöslegesen halmozni az anyagi javakat. Talán éppen ezért is volt olyan népszerű a film, és paradox módon minden idők legnagyobb kasszasikere lett. A drámai eseménysorok arra is utalnak, hogy nem szabad túlbecsülnünk saját képességeinket, valamint arra, hogy  a válsághelyzetben mindenki elveszíti a fejét, és bármilyen erkölcstelen kompromisszumra hajlandó a pusztulás elkerüléséért.

Túlzás lenne a romániai magyar politikai hatalmat olyan luxushajóhoz hasonlítani, mint amilyen a szomorú sorsú Titanic volt. Az RMDSZ már több mint húsz éve létezik, és nem ütközött még olyan „jégheggyel”, amely a vesztét okozta volna. Ugyanakkor, a közösségünkben megfigyelhető az a rétegződés, amelyen belül a „felsőbb osztályokban”, vagyis a hatalmi pozíciókban a pártközeli személyeket találjuk meg. Nekik jár a „luxuslakosztály”, a kényelem, a különleges kiszolgálás. Mint tudjuk, amikor a hajótörés már nem csak rémhír volt, hanem kész ténnyé vált, az „alsóbb osztályok utasait” elzárták attól a lehetőségtől, hogy a mentőcsónakokat ők is igénybe vegyék. Ezután kétségbeesett harc folyt a túlélő helyek megszerzéséért.

Nehéz lenne megjósolni, hogy a mostani „ködös helyzet” rejteget-e olyan veszélyt, amely végzetes lehetne a hatalommal egybenőtt RMDSZ számára. A mindenkori pártvezetés viselkedése nagyon hasonlít a gőgös hajóskapitányéhoz (és itt akár az államelnökünkre is gondolhatunk), aki soha sem hitte volna, hogy az ő „csodahajója” ilyen szörnyű balesetet szenvedhet. Eddig sikerült elhárítaniuk minden akadályt, ami a politikai törtetésük útjába állt. Volt amikor bírósági eljárással vagy „listás szavazással” távolították el az alkalmatlan személyeket, de egy újabb, hatékony módszert, a székkel együtt történő katapultálást is kipróbálták már. Akár mi is élhetnénk azzal a „reménnyel”, hogy ez az alakulat „minden jéghegyet szét tud majd törni”, de az utóbbi hónapok fejleményei mégis azt mutatják, hogy itt akár egy „történelmi katasztrófa” is bekövetkezhet. Erre utalnak azok a jelek is, hogy a „felsőbb osztály utasai” nem törődnek már a közösségi érdekekkel, készülnek a bukaresti „luxuslakosztályok” elhagyására, és arra összpontosítják erejüket, hogy a saját sorsukat, esetleg a rokonaik és a hozzátartozóik pályáját egyengessék. Számtalan példa van erre, pedig mi nem kértünk fentről ránkerőltetett hajótörötteket. Annál inkább szükségünk van jól képzett szakemberekre, és nyitottak vagyunk tenniakaró személyek befogadására.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 622

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.