Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Tőkés és a terrorista politizálás

Központ március 2, 2012 Vélemény

LaciTőkés és a terrorista politizálás

Tagadhatatlan, hogy a Polgári Koalíció megalakulása nyomán új helyzet állt elő a marosvásárhelyi polgármesterjelölt-állítás körüli zűrzavarban. Az a tény, hogy a Magyar Polgári Párt és a köréje tömörülő civil szervezetek Benedek Imre kardiológus személyében megnevezték saját polgármester-jelölötjüket, és előválasztásra szólították a vetélytársakat, bizony váratlanul ért szinte mindenkit. Különösen a professzor ama nyilvánosság előtt tett kijelentése, miszerint szülessen bármilyen eredmény, legyen bárki a megmérettetés győztese, ő tiszteletben tartja a népakaratot.

Ezek után úgy tűnt, elhárulhat minden akadály a sokat hangoztatott és egyedül célravezető összefogás elől, hisz mégiscsak az előválasztás a közös polgármester-jelölt kiválasztásának legdemokratikusabb, legvitathatatlanabb módja. 

Ezek után nem tudom mire vélni Tőkés László múlt pénteki kijelentését, amelyben nemes egyszerűséggel terrorista típusú politizálásnak nevezte az MPP szerdai lépését, sőt azt a vádat is megfogalmazta, hogy „Szász Jenő hasonló partizánakciói miatt egyre távolabb kerülünk a nemzeti összefogástól”. Itt megjegyzendő, hogy pénteken délben lapunk érdeklődésére még kitért a válasz elől, mondván, nincsenek meg a kellő információi ahhoz, hogy véleményt nyilvánítson az ügy kapcsán. Délutánra viszont már megvilágosodott, hisz a Duna Televíziónak maga is azt nyilatkozta, hogy mégiscsak az előválasztás az egyetlen megoldás a konfliktus feloldására, az Erdély TV-nek viszont már terrorista típusú politizálásról beszélt. És mindkét helyen az MPP elnökét szapulta.     Ha belegondolok, nem ez az egyetlen eset, ami érthetetlen Tőkés László politikai cselekedeteiben. Korábban, már tiszteletbeli elnöki státusa megszünése után azt próbáltam – sikertelenül – megfejteni, mi lehet a magyarázata annak, hogy politikai megnyilvánulásaiban úgy viszonyul az RMDSZ-hez, mint a táncolni tanuló a kályhához…

(Az általa szidott Szász Jenő viszont hamar felismerte, hogy az RMDSZ-en kívül is van élet. Innen datálódik a Tőkés famulusának tartott Toró T. Tibor, a Néppárt frissen választott elnöke és a Szász közötti kibékíthetetlen ellentét is. Az RT RMDSZ-ből történt kilépése után a székelyföldiek nyomására oszlott fel a Reform Mozgalom, amit Toró a mai napig nem tudott megbocsátani Szásznak.) Aztán következett a 2009-es EP-választás, amelyen – bár függetlenként is simán ismételhetett volna – az RMDSZ jelöltlistáján való indulást preferálta. Hogy milyen „kategorikus imperatívuszra” hallgatva tette ezt, a mai napig nem tudtam megfejteni.

Ez jelentette a fordulópontot politikai pályájának megítélésében, ettől kezdve – ezt a vak is látja – jelentősen vesztett korábbi kétségtelen népszerűségéből. Az is felfoghatatlan, hogy bár két párt – korábban az MPP, legutóbb pedig az EMNP – megalakításánál is bábáskodott már, egyikben sem vállalt konkrét szerepet. Csak találgatni tudjuk: miért? Az ma már elfogadhatatlan, hogy pártok felett álló személyiségként, erkölcsi magaslatokból akar ítélkezni mindenki és mindenek felett. Főleg amióta hivatásként a politikát választotta.

A vásárhelyi helyzethez visszakanyarodva, talán ideje lenne feloldani a Tőkés László legújabban határozottan RMDSZ-ellenes diskurzusa és a Néppárt vásárhelyi ifjú titánjainak politikai tettei közötti égbekiáltó ellentmondást is. Mert az sehogy sem smakkol, hogy a posztkommunista erők elleni harcban csupán egy RMDSZ-es pártkatona polgármester-jelöltre fussa annak a pártnak, amelytől az erdélyi politika megújítását várják magyarországi támogatói.

Share Button
Ennyien olvasták: 407

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.