Központ
2020. október 29. csütörtök, Nárcisz

Tömeg(es) közlekedés

Központ április 27, 2012 Vélemény

Ferenc ZsomborTömeg(es) közlekedés

Soha nem a tömegközlekedéséről volt híres Marosvásárhely, de az utóbbi fél évszázadban, ha tetszett, ha nem, a lakosság kénytelen volt ezt a szállítási eszközt is igénybe venni. Szinte mindenki „büszkélkedhet” olyan gyerek- vagy fiatalkori élményekkel, amelyeket a 2-es, 5-ös, 23-as vagy 17-es buszokon élt át.

Voltak kedvenc ülő- vagy állóhelyeink (például a busz végében, vagy a „csuklójában”), illetve „túlhevült” vagy „alulfűtött” járataink. Előfordult, hogy jegy nélkül utaztunk, ilyenkor ijesztő ellenőrökkel lehetett dolgunk, akik jól megleckéztettek és élményszámba menő kioktatásban és büntetésben részesítettek. Nem vitás, az utasok többsége nem jókedvében, hanem kényszerből veszi igénybe ezeket a szolgáltatásokat, és mivel az érdekelt személyek tudatosan bojkottálták az alternatív közlekedési lehetőségeket (például kitiltották a kerékpárosokat a főtérről), nem alakult ki olyan versenyhelyzet, amely a minőséget eredményezte volna.

A városi önkormányzat hatáskörébe tartozó vállalat rejtélyes okok miatt szövetséget kötött egy „dinamikusan fejlődő” magáncéggel, és azóta kéz a kézben működtetik a rendszert. Talán még mindig nem késő tisztázni, milyen előnyökkel vagy hátrányokkal jár ez a helyi adófizetők számára. Számos beruházásról, nagy működtetési költségekről, költségvetési támogatásokról, tehát egy összetett gazdasági tevékenységről van szó, de mint mindig, itt is az anyagiak jelentik a „társulás” legfontosabb elemét. A lakossági igények felmérése nem könnyű feladat, hiszen mindig lesznek elégedetlenkedők, akiknek nem nyújt megoldást az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatások valamelyike. Ennek ellenére talán meg lehet kockáztatni azt a kijelentést, hogy viszonylag elfogadható közszállítási rendszere van Marosvásárhelynek. Általában pontosan indulnak a járatok a végállomásokról, és csak ritka az olyan eset, amikor forgalmi dugók vagy műszaki okok miatt kimarad vagy sokat késik egy-egy járat. A közlekedést biztosító járművek többsége, főleg a kisbuszok, nem felelnek meg az alapvető elvárásoknak sem, ami a fel- és leszállást, illetve a kényelmes utazást illeti, de olcsó és rugalmas megoldást nyújtanak a városunk szűk utcáin való közlekedésre, egy nem túl népes utazóközönség számára. A sofőrök viselkedése többnyire elfogadható, de nagyon fontos lenne a feladatukra alkalmatlan személyeknek a kiszűrése. A jegyek ára nem kedvező, de a mai üzemanyagárak és a magas működtetési költségek mellett nem számíthatunk olcsóbb viteldíjra.

A közpénzekkel való könnyelmű bánásmód számos értelmetlen beruházást eredményezett. Így fordulhatott elő, hogy az „űrtechnológiás” nyomonkövető rendszer csődöt mondott, a megállókban felépített „bódék” az enyészet útjára jutottak, a sok pénzt felemésztő használt járművek pedig nagyon hamar kiestek a forgalomból. Még ma sincsenek egyszerű nyomtatott tájékoztató táblák a buszok menetrendjéről és útvonaláról. Bár van internetes honlapja a vállalatnak, a megállókban nincs ahonnan információt szereznie az utasnak. Nincs olyan fejlesztési stratégiája a városnak, amely esetleg trolibusz-hálózat kiépítését, vagy a vasúti hálózat igénybevételét (a Marosszentgyörgy – Víkendtelep – Kombinát – repülőtér útvonalon) tanulmányozná, és hosszú távon megoldást nyújtana a város közlekedési gondjaira.

Share Button
Ennyien olvasták: 609

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.