Központ
2020. október 28. szerda, Simon, Szimonetta

Tragédiák

Központ október 20, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborTragédiák

A televízió és a számítógép „jóvoltából” szinte mindannyian napirenden vagyunk a világban történő különleges eseményekkel. Mivel a normális dolgok nem jelentenek szenzációt, az említett csatornákon (a nézők gyarló emberi igényeinek köszönhetően) mindig csak a konfliktusok, a problémák és a tragédiák jelennek meg. Néha-néha még a kormánypárti megvalósításokról is lehet hallani, de ezek olcsó kampányfogások, és csupán undort és közönyt váltanak ki a közönségben. Így aztán nem marad más hátra, mint az a megállapítás, hogy az amúgy is szürke és keserves hétköznapjainkat (tisztelet a kivételnek!) ismert vagy kevésbé ismert személyek, közösségek és országok tragédiái árnyékolják be.

Nagyon ritka volt az olyan periódus az utóbbi évtizedekben, amikor nem volt éppen egy elképesztő terrortámadás (New Yorktól Moszkváig, Madridtól Izraelig), egy természeti katasztrófa (árvíz, gátszakadás, szökőár vagy járvány), gazdasági válság, repülőgép-szerencsétlenség, súlyos közúti baleset, váratlan haláleset, válás vagy más megrázó esemény. És ezek mellé felsorakoznak a saját környezetünkben megtalálható nehézségek, mint például a megélhetési gondok, a betegségek, a halálesetek, a balesetek, a gyógyszerhiány, a munkahelyi problémák vagy akár maga a kisebbségi lét.

Egy ilyen „nyomasztó leltárral” a nyakunkban nehezen lehet az élet szakértői (különböző igazmondó lélekbúvárok, életművészek és „médiumok”) által hangoztatott pozitív gondolkodást elsajátítani. Sokkal valószínűbb, hogy kialakul egy szövevényes paranoia, amely áthatja életünk összes területét. Nem merünk repülőgépre ülni, autóval közlekedni, vállalkozást indítani, megházasodni. És folyamatosan rettegünk a súlyos betegségektől, a pénzügyi nehézségektől, a kiszolgáltatottságtól. Így múlik el az életünk.

Mielőtt túlzottan elmélyülnénk az életünket beárnyékoló események sodrásában, jó lenne a mérleg pozitív oldalát is megvizsgálni. Csak ott lehet árnyék, ahol fény is van. Ha higgadtan vizsgáljuk az életünket, mindenképpen kerül számtalan örömteli esemény, amely bennünket érint, és érdemes azokat is időnként feleleveníteni. Nyilvánvaló, hogy a környezetünk nem tudja mindig, minden helyzetben azt a segítséget megadni, hogy rámutasson az életünk napos oldalára, tehát mi kell magunknak, tudatosan elvégezzük ezt a felmérést. Amennyire fontos nekünk a problémák és a nehézségek nyilvántartása, legyen legalább annyira fontos a jó dolgok számontartása is. Ne a mások sajnálatával, hanem az önmagunk és a saját környezetünk iránti szeretettel, gondoskodással és gondviseléssel legyünk inkább elfoglalva. Bármilyen tragédia, katasztrófa vagy szörnyűség történik is a közeli vagy a távoli környezetünkben, a tanulságok levonásán túlmenően nem szabad ezeknek a befolyása alá kerülnünk. Túl nagy pazarlás lenne a világ összes baját a vállunkra venni, mert megoldást amúgy sem tudunk nyújtani, tehát csak egy fölösleges terhet viselnénk, értelmetlenül. Marad tehát mindenkinek a felelősség, hogy azt tegye meg, amit a lehetőségei és a képességei megengednek. Ezeken a korlátokon belül, egyénileg, mindenki a lehető legtöbbet kellene nyújtsa, önmagának és a környezetének. Nem tudjuk megoldani a világ összes baját-problémáját, de ha mindenki jobbá és szebbé teszi a saját életterét, ezáltal nagy mértékben hozzájárul a nagy gondok megoldásához is.


 


Share Button
Ennyien olvasták: 789

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.