Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Tudathasadás- közeli állapotban

Központ június 19, 2014 Vélemény

 LaciokMORGÓ

Tudathasadás- közeli állapotban

Ez idő tájt a novemberi elnökválasztás foglalkoztatja a leginkább a román közvéleményt. Ami érthető, hiszen alig öt hónappal az esemény előtt, bár számos név forog közszájon, valójában még nem tudni, kik lesznek az indulók a megmérettetésen.

Az úgynevezett baloldal legesélyesebb jelöltjének a kormányfőt tartják, pártján belül sokan szeretnék előre tolni, többnyire olyanok, akik a megüresedő miniszterelnöki, illetve pártelnöki posztokra aspirálnak. Annak viszont a jelek szerint maga Ponta is tudatában van, hogy egy vereség után szinte törvényszerűen kegyvesztetté válhat pártján belül. Elődje esete a figyelmeztető példa. Nem beszélve arról, hogy az esetleges államelnöki mandátum lejárta után, aktív politikusi karrierjének is valószínűleg vége. Ez lehet Ponta habozásának az oka, ez lehet a magyarázata annak, hogy egyelőre halogatják a PSD jelöltjének a megnevezését.

Az átalakulóban, átszerveződőben lévő jobboldalon is nagy a zűrzavar, összevisszaság. A nemzeti liberálisok egyelőre a nagyszebeni polgármester, Klaus Johannis mellett tették le a garast, de a demokrata-liberálisokkal való pártfúzió után még változhat a helyzet. Akár az sem kizárt, hogy végül mégiscsak Antonescut indítják. A Băsescu által patronált új pártnak megvan a maga jelöltje, a nem állhatatosságáról elhíresült egykori diplomata, akinek, ha bejut a második fordulóba, akár a végső győzelemre is esélye lehet. A többiek az esélytelenek nyugalmával tekinthetnek a választások elé, ha úgy akarják, bármikor visszaléphetnek.

Ebben az általános bizonytalanságban egyedül az RMDSZ jelenti a bizonyosságot. Legalábbis jelentette eddig, hisz róla tudni lehetett: történjék bármi, a „szövetség”, azaz jelöltje indul, még ha teljesen fölöslegesen is. Aztán a második fordulóra, az éppen aktuális koalíciós érdekeinek megfelelő jelöltre való szavazásra bíztatja a magyar választópolgárokat, akiket – tegyük máris hozzá: tévesen – saját szavazóinak hisz. Ez történt legutóbb is, amikor hiába kérte a magyar választókat, adják voksukat a pészédés Geoanára, ők mégis Băsescut segítették, illetve erősítették meg hatalmában.

Úgy látszik, nem okultak a kudarcokon, s most újra a korábbi hibába esnek: előre elkötelezik magukat a posztkommunista jelölt mellett. „Koalícióban vagyunk, a partnerség pedig bennünket mindig a szó legnemesebb értelmében kötelezett, és ha a dolgok jól mennek, ez a partnerség azt jelenti, hogy amennyiben indul, akkor Victor Pontát támogatjuk majd” – mondta Kelemen Hunor a DC News hírportálnak adott interjúban.

Vajon mit tesznek majd akkor, ha netán a Fidesz esetleg arra bíztatja az erdélyi magyar választókat, s magát az RMDSZ-t is – nem lenne logikátlan, hisz egyazon európai pártcsalád tagjai –, hogy a jobboldali jelöltre szavazzanak? Merthogy nem mindegy, hogy egy jobboldali kormány-, illetve államfővel több van-e vagy kevesebb az Európai Tanácsban. S ez, pontosabban az EP néppárti frakciójának számbeli erőssége motiválta a májusi választások alkalmával is a Fidesz-KDNP legmagasabb vezetőit, Orbán Viktort és Semjén Zsoltot, amikor az RMDSZ támogatására szólította fel a választókat.

Nem kétséges: tudathasadás-közeli állapot ez. Vagy tán egészen az. Amihez mintha hozzá szoktak volna már az RMDSZ-ben.


Share Button
Ennyien olvasták: 450

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.