Központ
2020. december 04. péntek, Barbara, Borbála

Tudathasadás?

Központ január 25, 2013 Vélemény

LaciokTudathasadás?

A december 9-i parlamenti választások óta eltelt másfél hónap történéseinek ismeretében kijelenthető: tisztul a kép, az erdélyi magyar politikai porondot illetően mindenképp. Talán emlékeznek még: alig zárták le az urnákat, s tették közzé az exit-poll adatokat, máris robbant a bomba: Victor Ponta PSD-elnök bejelentette, hogy az előzetes megegyezésnek megfelelően, megkezdik a tárgyalásokat az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról. Azt tudtuk, hogy a Markó-Borbély-Frunda-Verestóy négyesfogat által irányított alakulat, különösen annak klientúrája számára mindennél fontosabb a kormányzásban való részvétel. Az viszont már a legedzettebbeket is meglepte, hogy egy előzetesen, titokban, azaz a választópolgárok, sőt a tagság tudta nélkül megkötött paktum révén próbáltak újra a hatalom asztalának közelébe férkőzni.  

 

Az RMDSZ-nek a romániai, illetve magyarországi posztkommunista pártokkal ápolt kivételesen jó kapcsolata közismert. Ahányszor ezt valakik felemlegetik, netán szemükre vetik, ők mindannyiszor arra hivatkoznak, hogy az RMDSZ – a Fidesz-KDNP-hez hasonlóan – az Európai Néppártnak, az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselőcsoportjának a tagja. Enyhén szólva ellentmondásos helyzet. Annak ellenére az, hogy manapság már nem kizárólag ideológiai alapon csoportosulnak, tömörülnek táborba a jobboldali, illetve baloldali pártok. Maradjunk annyiban, hogy az RMDSZ esetében elmélet és gyakorlat nem fedi egymást, ez idő szerint jobboldalinak, kereszténydemokratának, konzervatívnak mondja ugyan magát, de baloldali, posztkommunista pártokkal szövetkezik, működik együtt. Ez orvosi nyelven szólva nem más, mint tudathasadás.   

A múlt héten Markó Béla az MSZP elnökével, Mesterházy Attilával írt alá együttműködési szerződést Kolozsváron, ahol a posztkommunisták kihelyezett elnökségi ülést (is) tartottak. Ez alkalommal Gyurcsány egykori táskahordozója elnézést kért az erdélyi magyaroktól, amiért pártja 2004. december 5-én a magyar állampolgárság határokon túliakra való kiterjesztése ellen kampányolt, huszonhárom millió román munkavállaló beözönlésével riogatva a bűnösen tájékozatlan szavazókat. Nem lehetnek illúzióink, ez már a 2014-es parlamenti választások előtti, a Romániában is ismert Ron Werber által vezényelt kampány része. Folyik tehát a versengés az állampolgárságot szerzett határon túliak szavazatainak megszerzéséért. Kolozsváron kiderült: a Fidesz-MSZP küzdelemben az RMDSZ – tegyük hozzá: nem először – az utóbbiak mellett kötelezte el magát. Jó tudni.

Share Button
Ennyien olvasták: 403

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.