Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Tudunk-e élni az eséllyel?

Központ október 13, 2011 Vélemény

LaciTudunk-e élni az eséllyel?

Sokan fellélegeztünk, amikor néhány hónappal, fél évvel ezelőtt hírét vettük, hogy folynak a helyi politikai erők közötti tárgyalások, egyeztetések a közös polgármesterjelölt indítását illetően. A székely ember késebbi esze a jobb – jutott eszembe a zetelaki ismerős vélekedése. Aztán amint telt-múlt az idő, s megegyezés még nem született, egyre többeken az elkeseredés kezdett elhatalmasodni. Kár. A tárgyalások eme – mondjuk: kezdeti – fázisában még korai lenne konkrét eredményre számítani. Az a helyzet, hogy most még a felek – egyébként természetes módon – megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni a tárgyalásokból. A cél, akárcsak a vásárban, a saját érdekeik lehetőleg legmesszebbmenőkig való érvényesítése.

A lényeges felismerés megtörtént: ha újra magyar polgármestert akarnak Vásárhely élére, akkor össze kell fogni! S ez a legfontosabb. Induljunk ki abból, hogy a tárgyalófelek őszintén akarják azt, amiről beszélnek: a közös polgármesterjelöltet. Ha így van, akkor nem látom annak semmi akadályát, hogy sikerüljön megegyezniük. A megegyezéshez pedig csak tárgyalásokon keresztül juthatnak el. Rátermett, felelősen gondolkodó politikusok számára ez nem jelenthet gondot.

S most akkor elértünk oda, amiről nem lenne szabad se a kibiceknek, se a személyesen érintetteknek megfeledkezniük. Talán a legkevesebb, ha azt mondjuk: az egyezkedéseket folytató személyek igen kényelmetlen, sőt kényes helyzetben vannak, hisz tőlük azt várják – a pártlogika szerint joggal –, hogy a lehető leginkább érvényesítsék saját táboruk, pártjuk akaratát. Nekik azzal a tudattal kell folytatniuk a tárgyalásokat, hogy előbb-utóbb, de törvényszerűen szembe kell majd nézniük a saját táboruk elégedetleneinek, marginalizálódottjainak, vagy párton belüli ellenlábasainak vádjaival, támadásaival. Elismerjük: többnyire – rendszerint utólag – sok bosszúságot okozó, hálátlan feladat.

Az utólagos szemrehányásokat, vádaskodásokat elkerülendő adott a lehető legjobb megoldás: az előválasztás. Ami – ebben akár meg is egyezhetünk – a legdemokratikusabb is. Azt hiszem, ha megvan hozzá a közös akarat, akkor a három politikai erőnek – akár a civil szféra bevonásával is –, nem okozhat gondot, problémát annak megszervezése. Megfelelő részvétel esetén ki lenne az, aki megkérdőjelezné az aktus korrektségét, ki lenne az, aki esetleg felelősségre vonná a tárgyalóasztalnál ülő saját pártársait, ha nem a neki tetsző jelölt kerül ki győztesen a megmérettetésből? S egy ily módon kiválasztott polgármesterjelölt mögött, mellett könnyű szívvel felsorakozhat a város magyarsága is, hisz nem szűk párt- és csoportérdekek szerint döntöttek személyéről.

Tehát az esély adott, kizárólag a politikumon múlik, hogy élni tud-e vele. Aki pedig nem hajlandó, vagy nem tud megfelelni a választói –  mondhatnánk: társadalmi – elvárásnak, az sok babérra ne számítson a politikai pályán.


Share Button
Ennyien olvasták: 613

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.