Központ
2020. október 27. kedd, Szabina

Undor a „boldogságtól”

Központ december 10, 2011 Vélemény

Ferenc_ZsomborUndor a „boldogságtól”

Lehet, hogy csak a túlérzékenységgel vádolható személyeket érintik kellemetlenül az utóbbi hónapok közéleti fejleményei, de az tény, hogy a környezetünkben a helyzet kezd egyre súlyosabbá válni.

 

Ma már nem létezik olyan esemény, összejövetel vagy rendezvény, amely nem állna összefüggésben a politikai pártok valamelyikével, vagy nem szolgálna jól meghatározott anyagi érdekeket. Úgy tűnik, teljesen megszűntek az önzetlen kapcsolatok, és behálóztak minket a politikai és az anyagi érdekek. Látszólag, természetesen, minden a rendjén van, és csak hálálkodni lehet a sok „karitatív” kezdeményezés miatt, a lakosság is csak örülhet, hogy első osztályú csapatai vannak a városnak, és annak, hogy az égők gyönyörűen villognak a főtéren. Mindenki boldog! Ellenben, ha egy kicsit is figyelmesebben utánanézünk, mi történik körülöttünk, hamar rá kell jönnünk, hogy bizonyos személyek hatalmi érdekérvényesítéséhez szükséges „költséges díszletekről” van szó

Ugyanis mielőtt elkezdődne egy könyvbemutató, egy kiállitás-megnyitó vagy egy jótékonysági koncert, mindig szót kap az „éppen ott tartózkodó” tisztelt politikus, aki álszent módon a kultúra szeretetéről tart eszmefuttatást. Ugyanakkor, nem hagyja ki a sűrített öntömjénezést sem. Ahogy egyesek mondanák: „Kit érdekel a politikus jelenléte és beszéde, ha én, mint látogató jól éreztem magam?”. Gondolom, aki így vélekedik, az a felszólaló politikusnak a híve, máskeppen megmagyarázhatatlan ez a hallgatói érzéketlenség a pofátlan árukapcsolással szemben.

Egy másik érdekes jelenség az első osztályú sportkluboknak a felbukkanása. Minek ez a nagy felhevülés és „önzetlen” sportszeretet, amikor ugyanezek a politikusok évekig, sőt évtizedekig a hanyatlás sorsára hagyták a marosvásárhelyi sportéletet? Érdekes módon, mindegyik csapat „mögött” megtalálunk egy-két fontos politikust. Mi köze van a politikának a sporthoz? A pénz? Hiábavaló a sok sajtóhír, miszerint az igazi „meccsek” nem a pályán hanem az „öltözőkben” zajlanak, az a néhány ezer ember továbbra is gyönyörét leli a focilabdát kergető idegenlégiósokban. A kosárcsapatnál is eluralkodott az „egyszer fent, egyszer lent” hangulat, ami egyáltalán nem a játéknak, hanem sokkal inkább a politikai összetűzéseknek tulajdonítható. Szakmailag teljesen elfogadhatatlan, hogy egy-két elvesztett mérkőzés után felmondjanak az addig oly nagyra tartott edzőnek, aki ráadásul még engedékenyen is viszonyul az őt ért megaláztatásokhoz. Fölöttébb gyanús! Most már egy kalap alá került a labdarugó- és a kosárlabda csapat. Nem kellene eljátszani Marosvásárhely becsületét egyesek politikai ambíciói vagy mások anyagi érdekei miatt!

A városi díszkivilágítás iskolapéldája a balkáni szemléletmódnak. Nincs pénz infrastrukturális beruházásokra, nincs pénz kultúrára, egészségügyre vagy oktatásra, de ünneplésre és rongyrázásra mindig van, és lesz bőven. Amikor a tömeg elé kell állni, és a fényeket bekapcsolni, mindig kerül egy „jó gazda”. A villanyfogyasztás és a járulékos költségek kifizetésénél viszont mi leszünk majd a számlák címzettjei, a város lakói, valamennyien. Lesz majd okunk a húsvéti böjtre.

Share Button
Ennyien olvasták: 493

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.